Prednosti i mane rentiranja nameštenog i nenameštenog stana

Ako ste podstanar i često selite, opravdano se postavlja pitanje šta je bolje - iznajmljivati prazan stan i u njega unositi svoj nameštaj ili se osloniti na izbor nameštaja koji nudi stanodavac.

16.10.2022. 14:05
  • Podeli:
zgrada stan pixabay-1665921766916.webp Foto: Pixabay

Namešten stan uvek znači viša cena najma iz prostog razloga što je to za stanodavca veći trošak i dodaje na vrednosti stana. Međutim, to ne znači da ćete uvek dobiti "nameštaj iz snova".

Iako stanodavci opciju "namešten stan" u oglasima često koriste kao razlog za višu kiriju, u stvarnosti se neretko dešava da se zapravo nudi stan sa nameštajem kome je odavno bilo vreme da se zameni. Uglavnom je reč o stanovima koji su nasleđeni i nisu renovirani, tako da oni iskusniji u iznajmljivanju stanova mogu već po ceni stana da procene o čemu se radi.

Lep nameštaj, pa i onaj luskuzniji, dići će rentu "u nebesa". Uz takav stan ide i izuzetno visoka cena jer luksuzan nameštaj ne samo da košta stanodavca prilikom kupovine nego je i novčana šteta velika ukoliko se ošteti. 

Što je stan opremljeniji cena rente je veća

U oba slučaja, ova odluka zavisi od vas i budžetu koji ste spremni da odvojite. Oni koji se bave iznajmljivanjem stanova, uglavnom se trude da nekretninu opreme osnovnim nameštajem poput kreveta, stolova za ručavanje, televizora, plakara i svim onim što čini dom kompaktnim za stanovanje. Takođe na ovaj način stanodavci ćesto uvećavaju cenu rente.

Ono što svakako treba imati u vidu, ako uzimate namešten stan, činjenica je da ne možete sami da birate izgled i kvalitet nameštaja već ono što ste zatekli. Ponekad je sa stanodavcem moguće postići dogovor da se neki deo nameštaja zameni ili odnese iz stana, ali uglavnom na to teško pristaju.

Takođe, o tuđem nameštaju morate da vodite brigu jednako kao o svom vlastitom.

Što se praznog stana tiče, on u većini slučajeva, osim opremljenog kupatila, ima i kuhinju. Sve drugo je potrebno uneti u stan što vam daje prednost da birate nameštaj po svom ukusu i da taj nameštaj eventualno kasnije koristite ako kupite svoju nekretninu s vremenom.

Mana je u tome što se prilikom čestih seljenja takav nameštaj neminovno ošteti. Takođe, nameštaj se kupuje shodno stanu u kome tada živite, a svaki sledeći ne mora da odgovara ni po kvadraturi ni po rasporedu nameštaju koji već imate. Uz to, potrebno je i kupiti belu tehniku koja je skupa i koja se lako može oštetiti prilikom seljenja. 

Prednost je što će vam u tom slučaju kirija biti sigurno manja nego da iznajmljujete stan koji već ima nameštaj, a kako je nameštaj u ovom slučaju vaš i sva odgovornost o tome kako ga čuvate i eventualna šteta ostaju isključivo vama.

Prema trenutnoj ponudi na sajtovima za oglašavanje nekretnina koje se iznajmljuju prosečna cena kirije nenamšetenog stana u Beogradu skočila je na između 300 i 450 evra, dok je namešten stan postao za mnoge "preveliki zalogaj" jer je u prestonici gotovo nemoguće naći takav stan da se iznajmljuje ispod 300 evra.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()