Šta ako ne prihvatimo: Kolika bi mogla da bude cena odbacivanja evropskog plana za KiM?

Naša zemlja bi, prema rečima predsednika Srbije, mogla da se suoči sa zaustavljanjem, a zatim i sa povlačenjem investicija, kao i sa prekidom procesa evrointegracija

Autor: Emilija Pešić
09.02.2023. 20:52
  • Podeli:

Osim dijaloga i odnosa između Beograda i Prištine, koji je u fokusu francusko-nemačkog predloga za Kosovo i Metohiju, sve češće se govori i o ekonomskim posledicama do kojih bi moglo doći ukoliko Beograd ne odgovori pozitivno na predlog Evropske unije.

Zato se pitamo kolika bi mogla da bude cena ukoliko se ne prihvati Evropski plan za Kosovo?

Novi predlog je dobio podršku cele Evropske unije, čime to postaje novi osnov za dijalog. Ukoliko se ne prihvati, pored političkih to može da proizvede i nesagledive ekonomske posledice, ukazao je ranije predsednik Srbije.

"Suočićete se sa zaustavljanjem, a zatim i sa povlačenjem investicija, sa prekidom procesa evrointegracija, sa sveobuhvatnim merama koji ce naneti veliku štetu republici Srbiji", rekao je Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti 23. januara.

I kada se sve to stavi na papir, može li Srbija da preživi ekonomski ultimatum Evropske unije?

"Uvođenje sankcija od strane EU bi značajno pogodilo našu privredu. Razlog je prosto ekonomski – mi imamo veliki procenat i uvoza i izvoza prema EU, veliki deo stranih investicija dolazi iz tih zemalja. EU je pokazala koliko efikasno može da primeni sankcije samo činjenicom da su se, za neke dve – tri nedelje, gotovo vodeće kompanije povukle iz Ruske federacije nakon početka agresije na Ukrajinu. To dovoljo govori da takav scenario na Srbiju može mnogo brzo da se ralizuje", kaže za UNU dekan Bogradske bankarske akademije Dejan Erić.

Da bi potencijalne sankcije bile pogubne tvrdi i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, i naglašava da za privredu Srbije tržište Evropske unije nema alternativu.

"To praktično znači da bi privreda stala. Osamdest odsto kompanija smatra da, ukoliko bi došlo do pogoršanja odnosa sa EU i otežavanja trgovine, rizik bi doveo do povećanja kamatnih stopa koje su i sada počele da rastu. Osamdest odsto kompanija smatra da bi to ugrozilo njihovo poslovanje", ističe Čadež za UNU.

"To su investicije koje su uglavnom izvozno orjentisane, koje otvaraju nova radna mesta i koje omogućavaju čitav niz efekata našoj privredi. Ako to stane, nisam sigurna da domaće investicije mogu da nadoknade taj gubitak", naglašava Erić.

Znajući kako se Evropska unija ophodi prema svojim kandidatima, iz Centra za evropske politike (CEP) kažu da operacija kažnjavanja, ipak, ne bi bila tako radikalna.

"Verujem da bi to sankcionisanje išlo etapno i da bi prva mera bilo zamrzavanje pristupnih pregovora, koji jesu i danas de facto u stanju zamrznutosti, ali se de jure odvijaju. Ukoliko bi se EU odlučila da, u skladu sa procedurama, zvanično zamrznu pregovore sa Srbijom, već ta činjenica bi mogla da ima negativne posldice po našu ekonomiju. Poslaće negativan signal investitorima, koji ulažu u našu zemlju, a Srbija neće biti dovoljno pouzdana država", objašnjava za UNU istraživač CEP-a Sava Mitrović.

Iako iz Unije nema vesti o konkretnim potezima usled odbijanja plana, zaključak koji se nameće je da će posledice te odluke sigurno biti negativne, samo je pitanje u kolikoj meri.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()