Šta traže sindikati, a šta država: Minimalac na čekanju, ministarstvo ponudilo olakšice

Sindikati nezadovoljni ponudom države, traže povećanje minimalne zarade

31.08.2023. 11:30
  • Podeli:
dinari_zarada_plata_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Tačan iznos minimalca, odnosno za koliko će od januara naredne godine biti povećana minimalna mesečna zarada u Srbiji, znaće se 7. septembra, potvrdio je danas Tanjugu predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Sve će biti poznato 7. septembra

Kako je kazao, u sredu je održan sastanak kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES) na kojem su prisustvovali predstavnici ministarstva za rad i finansija, gde je dogovoren samo datum kada će biti održan sastanak SES-a , a to je 7. septembra u 10 časova.

Dodaje da bi tada trebalo da bude doneta konačna odluka o povećanju minimalca.

"Kolegijum SES-a ne donosi nikakve odluke niti ima ingerencija za to. Sam Kolegijum nema ovlašćenja za pregovore o minimalnoj zaradi, jer to rade pregovarački timovi sindikata, Vlade Srbije i poslodavaca. Ništa se nije juče odlučivalo, niti je postignut bilo koji dogovor o minimalnoj zaradi", kazao je Orbović.

On je naglasio da sindikat i dalje ostaje pri svojim zahtevima kada je reč o povećanju minimalne zarade.

"Vlada i Ministarstvo finasija nisu pokazali da su spremni za bilo koju drugu promenu, dok su poslodavci manje više u ovom slučaju neutralni", naglasio je on i podsetio da po Zakonu o radu odluka o minimalnoj zaradi za narednu godinu treba da se donese do 15. septembra.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objavio je juče na Fejsbuku da će početkom septembra biti poznat tačan iznos minimalne zarade i da će to "svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji".

"Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu", objavio je on.

Minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana za 14,3 odsto i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara.

Ministarstvo predložilo minimalac 47.154

Ministarstvo finansija predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara, a predstavnici sindikata na 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa. Istovremeno je vlada predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Marković izjavio je pre neki dan uoči završnog sastanka u okviru pregovora o minimalnoj zaradi, da je Ministarstvo finansija dalo predlog da se minimalna zarada sa sadašnjih oko 40.000 dinara poveća na 47.154 dinara, i to od 1. januara, što je za sindikalce i radnike neprihvatljivo.

Marković je u izjavi za Tanjug rekao da je na sastanku predložena i olakšica za poslodavce – da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

„Nismo zadovoljni ponudom. Sindikat je odbio to povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto po satu, odnosno sa 230 na 271 dinar, jer je to i dalje manje od minimalne potrošačke korpe, koja je sada 51.874 dinara”, rekao je Marković i dodao da sindikat traži da povećanje bude veće jer će potrošačka korpa u januaru sigurno preći tih 51.847 dinara.

Sindikalci su tražili da se korekcija minimalnih primanja napravi i 1. septembra, da se povećanje napravi dva puta jer su egzistencijalne potrebe povećane u odnosu na početak godine, kada je napravljena korekcija od 14,3 odsto.

„Glavni pokazatelj naših zahteva je rast cena hrane – od jula 2020. do jula 2021. iznosio je 20,3 odsto, a od jula 2021. do jula 2022. 21,1 odsto. Sve to znači da je za poslednje dve godine rast cena hrane bio 41,4 odsto, a da su oba povećanja, prethodno i ovo ponuđeno 32,1 odsto”, naveo je predstavnik Saveza sindikata u pregovaračkom timu.

MInimlaac je u ovoj godini iznosio oko 42.000 dinara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()