Trgovinska razmena blizu dve milijarde evra: Snažni odnosi francuske i srpske privrede

Nastavljena tradicija duga više od 10 godina, a serifikat "EXCELLENT SME" svedoči o kontinuiranom radu i posvećenosti

09.11.2023. 13:01
  • Podeli:
pjer košar, ambasador francuske u srbiji, 9 nov 2023 - foto tanjug sava radovanović (1)-654cc94fc49f3.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador Francuske u Beogradu Pjer Košar istakao je danas da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije snažni, a da trgovinska razmena iznosi blizu dve milijarde evra.

Na skupu koji Privredna komora Srbije (PKS) i kompanija "Coface" organizuju povodom 10 godina uspešne saradnje i postojanja "EXCELLENT SME" sertifikata u Srbiji, Košar je rekao da su odnosi dve zemlje posebno učvršćeni sporazumom o finansijskoj podršci iz 2019. godine koji je imao za cilj jačanje ekonomskih veza.

Kako je rekao, u Srbiji posluje veliki broj francuskih kompanija, a izvoz se povećava iz godine u godinu.

On je naglasio da u Srbiji posluje 120 francuskih kompanija koje zapošljavaju 12.000 ljudi, a kao primer dobre prakse istakao je kompaniju "Vensi" (Vinci).

"Potrebno je ohrabriti mala i srednja francuska preduzeća kako bi više poslovala sa Srbijom i bila hrabrija u investicijama. Na nama je da privučemo ta preduzeća", istakao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković je rekao da se današnjim događajem nastavlja tradicija duga više od 10 godina, a da serifikat "EXCELLENT SME" u Srbiji svedoči o kontinuiranom radu i posvećenosti.

Kako je rekao, PKS kroz izdavanje sertifikata pruža podršku malim i srednji preduzećima. 

"Dodeljeni sertifikat ima ključnu ulogu u obezbeđenju digitalne prisutnosti i usklađen je sa direktivama EU za promovisanje malih i srednjih preduzeća", rekao je Cvetković. 

Istakao je da se u sinergiji sa "Coface" Srbija realizuje pristup u obezbeđivanju kvalitetnih informacija i ocena koje stoje iza ovog sertifikata, dodavši da je strateški prioritet Vlade Srbije pružanje sveobuhvatne podrške sektoru malih i srednji preduzeća.

"Naš cilj je da Srbija bude prepoznata kao plodno tlo za investicije i zemlja koja je spremna da aktivno učestvuje na slobodnom tržištu. U te svrhe Ministarstvo privrede je ove godine izdvojilo 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstava", rekao je ministar.

Savetnik predsednika PKS Milun Trivunac je naglasio da znak "EXCELLENT SME" sertifikata omogućava brže donošenje odluka, povećava transparentnost tržišta i promoviše dobre poslovne običaje. 

"Kao neko ko zastupa interese privrede i aktivno učestvuje u radu poslovne zajednice, a primenom novih tehnologija i znanja kreira savremeni poslovni ambijent u kojem naši privrednici postaju konkurentni na tržištu, PKS veliku pažnju poklanja sektoru malih i srednjih preduzeća koja su najvažniji pokretač razvoja zemlje", rekao je Trivunac.

Kako je rekao, u Srbiji ovaj sertifikat poseduje 667 preduzeća, podsetivši da je saradnja sa kompanijom "Coface" počela aktivna saradnja 2012. godine.

Takođe, on dodaje da na tržištu Srbije danas posluje 285 privrednih subjekata čiji su vlasnici državljani Francuske.

Predstavnica kompanije "Coface" Milka Zakić je naglasila da serifikat mogu dobiti kompanije koje su se u dužem periodu pokazale kao pouzdani partneri u saradnji.

Domaći privrednici koji su dobili "EXCELLENT SME" sertifikat su istakli da on, pre svega, znači njihovim partnerima iz inostranstva.

"Cilj ovog seritikata je i mogućnost ostvarivanja kontakata na regionalnom tžištu, kao i potencijalni izlazak na tržište EU", rekao je predstavnik kompanije "Input" Milan Jeličić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()