UNA proverava: Da li nam opada kupovna moć ili kupci kažnjavaju trgovce zbog naduvanih cena?

Jesu li kupci rešili da kazne one koji su besprizorno dizali cene ili smo došli do trenutka kada se odričemo i najosnovnijeg?

Autor: Zvonko Ninkov
27.10.2023. 20:45
  • Podeli:

Kad novčanik krene da se tanji obično se odričemo onoga što se smatra luksuzom, ali u Srbiji se tokom prethodnih meseci desilo da je pala potražnja i za nekim osnovnim životnim namirnicama, što se odrazilo i pad njihove proizvodnje.

Jesu li kupci rešili da kazne one koji su besprizorno dizali cene ili smo došli do trenutka kada se odričemo i najosnovnijeg?

Mleko, mlečni proizvodi, meso, jaja, šećer... U odnosu na prošlu godinu cene tih životnih namirnica više su negde i za 20 odsto.

Da li zbog trke sa inflacijom ili puke pohlepe, tek proizvođači su „naduvali“ vrednost svojih proizvoda, a onda su još i trgovci podigli svoje marže. Međutim, umesto željene zarade, kupci sada manje kupuju tu robu.

„Verovatno potrošači sada prave selekciju i kažnjavaju, jer proizvodnja se prilagođava onome što se pokazuje u maloprodaji“, objašnjava za UNU ekonomski analitičar Ivan Nikolić.

Taj bumerang koji se vratio proizvođačima nije toliko svesna odluka kupaca, kažu potrošačka udruženja.

„Više nego sigurno to je posledica smanjenje kupovne moći potrošača, posebno najvećeg dela njih, zbog enormnog rasta cena. Ne mogu više potrošači da priušte zadovoljavanje svojih osnovnih potreba“, ističe Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.

Dodatan bes potrošača u Srbiji izazivaju fotografije iz inostranstva, gde su naši proizvodi često jeftiniji nego na domaćem tržištu.

„Kada se pravi nivo cena u regionu tih istih proizvođača, stiče se utisak da tamo nastupaju sa nekom drugom poslovnom politikom i da čak su potrošači u okruženju u prilici da kupuju te proizvode naših proizvođača povoljnije“, rekao je za UNU Bogosavljević.

Pad potražnje, a samim tim i proizvodnje u industriji hrane, lagano se oporavlja u odnosu na letos, ali ekonomisti kažu da su te oscilacije suviše česte. To nije dobro, objašnjavaju, jer je prehrambena  najveća grana u okviru prerađivačke industrije, sa oko više od petine učešća.

Najbolje za sve bilo bi smanjenje cena, što bi onda vratilo tražnju i imalo za posledicu ponovni rast proizvodnje. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()