Upumpali 30 milijardi dolara: Grupa velikih banaka pokušava da spasi američku First Republic banku

Taj potez usledio je u trenutku kada vlasti u SAD pokušavaju da zaustave paniku nakon niza kolapsa američkih banaka.

17.03.2023. 12:28
  • Podeli:
first republic banka reuters-64144e7d14d54.webp Foto: Reuters

Grupa velikih američkih banaka ubacila je 30 milijardi dolara u manju regionalnu banku "Frst ripablik", za koju se smatra da je u opasnosti da propadne.

Panika zbog kolapsa banaka

Taj potez usledio je u trenutku kada vlasti u SAD pokušavaju da zaustave paniku nakon niza kolapsa američkih banaka.

Izveštaji o planovima za pomoć 11 banaka, koje predvode "DŽi-Pi Morgan" i "Siti grup," pomogli su u podizanju finansijskih tržišta i doveli do povećanja akcija u banci "Frst ripablik".

Ta banka sa sedištem u San Francisku doživela je tokom prošle sedmice pad cene akcija za gotovo 70 odsto, pošto su investitori bili zabrinuti da je to sledeća banka u riziku od navale klijenata koji povlače svoje depozite.

Problemi u bankarskom sektoru pojavili su se u SAD prošle sedmice kada je propala banka "Silicijumska dolina", 16. najveći kreditor u zemlji, što je najveći gubitak neke američke banke od 2008. godine. Usledila je propast njujorške "Signačer banke".

Evropske banke otporne?

Vlasti su reagovale garantovanjem depozita iznad uobičajenih granica u pokušaju da spreče dalje povlačenje bankarskih depozita, ali finansijska tržišta su ostala nestabilna.

Američka centralna banka prijavila je rast hitnih kredita bankama sa 318 milijardi dolara neotplaćenih kredita od srede, u odnosu na 15 milijardi dolara nedelju dana ranije.

To uključuje otprilike 12 milijardi dolara ponuđenih kroz fond stvoren nakon kolapsa "Silicijumske doline", prenose ekonomski portali.

U govoru pred političarima u Vašingtonu, američki ministar finansija Dženet Jelen poručila je da deponenti treba da imaju poverenje u sistem, istovremeno priznajući ozbiljnost situacije.

U međuvremenu, Evropska centralna banka tvrdi je da je bankarska industrija u Evropi "otporna" i da su firme ograničeno izložene uticaju institucija u SAD.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()