Velebit: EU i SAD vide Srbiju kao deo sigurnog lanca snabdevanja kritičnim sirovinama

U smanjenju zavisnosti od Kine, Evropska unija traži pouzdane partnere od kojih je ne dele okeani, rekao je Velebit

16.08.2024. 15:16
  • Podeli:
litijum_shutterstock Cropped (1).jpg Foto: Shutterstock

Politikog i izvršni direktor Pupin inicijative Vuk Velebit rekao je danas da EU i SAD žele da smanje zavisnost od Kine i povećaju otpornost na velike globalne promene po pitanju kritičnih sirovina kakav je i litijum, a da u Srbiji prepoznaju zemlju partnera kao deo jednog sigurnog lanca snabdevanja.

"Kada je počeo rat u Ukrajini, videli smo koliko je zavisnost bila velika od Rusije po pitanju nabavke gasa i koliko su lanci snabdevanja jako važni, ne samo sa političke tačke gledišta, već i sa ekonomske", rekao je Velebit za Tanjug.

On je dodao da od 2022. godine SAD i EU pokušavaju da i kada je reč o kritičnim sirovinama među kojima su litijum, bakar i kobalt, stvore lanac snabdevanja koji je siguran i nezavistan od Kine koja je najveći izvoznik tih sirovina.

"U tom smanjenju zavisnosti od Kine, EU traži pouzdane partnere od kojih je ne dele okeani", rekao je Velebit.

Naglašava da su upravo iz tog razloga predstavnici Srbije i Evropske unije u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Velebit naglašava da on kada govori o litijumu i kritičnim sirovinama ne analizira ekološki uticaj, već da samo analizira poziciju koja Srbija ima i koju može dobiti. 

"Mislim da Srbija može da bude deo tog lanca snabdevanja, ali ono što je još važnije jeste da Srbija potencijalno na taj način može da ojača svoju pregovaračku poziciju i da se nepovratno integriše u zapadni kolosek", naveo je Velebit.

On ocenjuje da u javnom prostoru ne postoji dijalog po pitanju litijuma i da je ispunjen dezinformacijama.

"Retko možemo da čujemo ljude iz struke koji pričaju o ekološkoj perspektivi ovog projekta", naveo je Velebit.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()