Bajatović: Već smo rezervisali 300 mln kubika u LNG terminalu u Aleksandropolisu

Bajtović je rekao da će naša zemlja diversifikovati izvore snabdevanja gasa

15.03.2023. 10:23
  • Podeli:
Gas_interkonektor Bugarska Grcka_gasovod_plin_plinovod_Foto Reuters-1664614730111.webp Foto: Reuters

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da je Srbija već rezervisala 300 miliona kubika gasa u LNG terminalu za tečni prirodni gas u grčkoj luci Aleksandropolis.

Bajtović je rekao da će naša zemlja diversifikovati izvore snabdevanja gasa, s obzirom da je Srbiji, pored dve milijarde kubika gasa koje kupujemo po naftnoj formuli od Rusije na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina, potrebna još milijarda kubika gasa kako bismo bili potpuno bezbedni po svakom osnovu i mogli da proizvodimo električnu energiju.

Čelnik Srbijagasa je rekao za televiziju Prva da u Bugarskoj od Varne do Sofije i od Beograda do Niša je mali kapacitet gasovoda i da će morati da bude proširen, kako bismo nabavljali gas i iz tog pravca.

"Pa ćemo raditi veliko proširenje narendim godinama. Imaćemo faktički mogućnost da nabavljamo gas iz austrijskog čvorišta Baumgarten, zatim preko Mađarske, Bugarske i Grčke. Takođe, imaćemo   pristup grčkim LNG terminalim Revitauzo i Aleksandropolis. Mislim da će terminali biti gotovi ove godine i da možemo već da imamo neke efekte. Možda nešto uštinemo i sa gasovoda TAP (Transjadranski) i TANAP (Transanadolijski)", kazao je Bajatović.

On je napomenuo da ne zna da li smo u stanju da potpišemo neke dugoročne ugovore, ali da bismo mogli da uzimamo neke viškove od trgovaca koji potiču od balansiranja sistema ili ako neke kompanije bankrotiraju, pa niko ne preuzima taj gas.

"Kad startuje LNG terminal Aleksandropolis, mi smo kao Srbja već rezervisali 300 miliona metara kubnih", kazao je Bajatović.

On je dodao da smo, pored gasa koji kupujemo od Rusa po naftnoj formuli, kupili dodatnih 600 miliona kubika, kako je rekao, nešto od miksa sa Rusima koji je iznosio 70 odsto berzanske cene TTF, a 30 odsto po naftnoj  formuli.

"To je bila nešto niža cena od berzanske, kupili smo nešto i na berzi, što smo pre svega uskladištili u Mađarskoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()