Nedostatak radnika u trgovinama u Srbiji: U čemu je problem?

Od 100 radnika svakog meseca kompaniju napusti njih šest do osam

12.04.2024. 19:21
  • Podeli:
prodavnica-kupovina-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Osim majstora, vozača i dostavljača, u Srbiji postoji hroničan nedostatak različitih profila zanimanja u trgovini – od prodavaca do magacionera. Teško je zadržati radnika posebno u maloprodaji, kažu poslodavci. Prema istraživanjima, od 100 radnika svakog meseca kompaniju napusti njih šest do osam. Nove treba obučiti, a to može uticati na pad prometa i kvalitet usluge.

Trgovinski lanac ima više od 8.000 zaposlenih i stalnu potrebu za širenjem tima, posebno na pozicijama trgovac, mesar, prodavac na delikatesu, vozač i magacioner.

Navode da sarađuju sa školama i fakultetima i angažuju studente, omladince i penzionere. Na njihovoj trgovačkoj akademiji, 80 radnika završilo je prekvalifikaciju.

"Sistem preporuka odlično funkcioniše. Koleginice i kolege imaju mogućnost da preporuče kandidate i da za to budu adekvatno nagrađeni. Kao poželjan poslodavac, takođe, smo fleksibilni i što se tiče modela zapošljavanja. Veliki broj kolega radi četiri sata dnevno,odnosno polovinu radnog vremena, a imamo i koleginice i kolege koje su angažovane po osnovu dopunskog rada", navodi za RTS Jelena Izbeničanin iz Merkatora S.

Trgovci sve traženiji

Poslednjih godina trgovci su sve traženiji, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ).

"Na našoj evidenciji na kraju 2023. godine bilo je 30.386 nezaposlenih, što je oko osam odsto ukupnog broja nezaposlenih osoba. Ovi profili zanimanja imaju veliku konkurenciju na tržištu rada jer posao trgovca, odnosno prodavca, mogu da rade i drugi nivoi kvalifikacija", kaže Srđan Andrijanić iz NSZ-a.

Prosek zarada u trgovini na malo u januaru 2024. godine, bio je 66.795 dinara. U istom periodu, prosečna zarada u Srbiji iznosila je 95.836 dinara.

"Zarade u trgovini na malo su 30 odsto niže od proseka Republike. Da bi se u trgovini na malo smanjio deficit radnika, po mišljenju sindikata, treba povećati zarade i poboljšati uslove rada u trgovini. Prvenstveno mislim na ukidanje rada nedeljom i državnim praznikom", kaže Radoslav Topalović, predsednik Saveza samostalnih sindikata trgovine.

Procenjuje se da je u trgovini u Srbiji zaposleno oko 300.000 ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()