Otkupna cena jabuka sve niža, troškovi sve veći: UNA istražuje - kako da ne propadne ceo godišnji rod

Savet malim proizvođačima je da, ako mogu, sačuvaju jabuku i sačekaju bolju cenu

Autor: Stefan Dević
02.10.2023. 20:30
  • Podeli:

Iako je jabuka, posle šljive, najznačajnija voćka u Srbiji, domaći proizvođači sve više imaju problema sa otkupom, a troškovi su sve veći. Uz to, nema ni zadrugarstva koje se zalaže za njihove interese, te je njihova sudbina neizvesna.  

Berba jabuka u gazdinstvu Marina Rakića je u Omoljici je punom jeku, iako je iz godine u godinu, situacija sve teža, jer je otkupna cena sve niža.

Zlatni delišes je ranije bio i do 45 dinara, a sada je to između 30 i 35 dinara. Cena je, kaže Marin, kako se to dogovorite.  

"Mi sa tom cenom, evo konkretno ovde, na ovom voćnjaku, utrošeno je sigurno 20 hiljada evra sredstava samo za prihranu, za navodnjavanje, za hemijsku zaštitu, mi taj novac ne možemo ni to da pokrijemo, a gde je branje, gde su sredstva koja ulažemo konstantno", ističe Marin Rakić.    

Foto: UNA

Na tri hektara zemlje u Omoljici, uzgajaju se vrste gala, crveni i zlatni delišes i greni smit. 

Vremenske prilike ove sezone nisu išle na ruku prinosu, pa je proizvodnja u nekim gazdinstvima desetkovana, a zbog lošeg otkupa, sve je teže održati korak sa troškovima proizvodnje ali i konkurencijom.  

"Uzmu tu galu prvu koja je najatraktivnija i što se tiče cene i svega, ali kasnije ostalu jabuku recimo uvoze u Poljskoj. Poljska je pogođena zbog sankcija sa Rusijom, imaju puno te robe i onda su nam ogromni konkurenti i obaraju našu cenu jabuke", dodaje Rakić.

To se većinom događa zbog uredbe države u kojoj se navodi da proizvođači ispod 500 tona godišnje ne mogu da izvoze za Rusiju, a takvih je najviše. Zbog toga broj izvoznika sa 300 pao na 15. Pre deset godina glavno izvozno tržište je bilo tržište Rusije, i tada je gotovo sva proizivodnja išla ka istoku. Od tada, izvoz ka Rusiji je opao za više od trećine.

Ovo je samo deo od 15 tona uskladištenog zlatnog delišesa spremnog za prodaju. Jabuka je žuta, to znači da je ovo poslednji trenutak za prodaju. Marin je našao rešenje, međutim, mnogi drugi proizvođači nisu te sreće.

Foto: UNA

"Oni proizvođači koji nemaju svoje hladnjače i koji nemaju uslova da izvoze, oni se uvek nađu u teškoj situaciji. Oni proizvođači ili veće kompanije koje imaju svoje hladnjače, svoje kalibratore, ja sam pre jedno tri sata zvao jednu od većih kompanija koja ima preko 50 hektara jabuke i pitao sam da li može da se proda zlatni delišes oni su rekli da pakuju u bušele oko 18 kilograma i izvoze po ceni od 65, 75 dinara", kaže profesor poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

Bliski istok je sada glavno izvozno tržište, a rusko tržište je stalo, jer i oni sada prodaju mnogo jabuka, navodi profesor Keserović. 

Zbog toga je kaže savet malim proizvođačima da, ako mogu, sačuvaju jabuku i sačekaju bolju cenu. 

Pomoći iz ministarstva za brigu o selu koje je bilo u prethodne tri godine, kako on navodi, sada nema. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()