UNA otkriva: Kako da postanete pilot Vojske Srbije?

Svi oni koji imaju dečji san da se vinu u nebesa, imaju šansu da ga ostvare i postanu piloti

Autor: Lena Sladojević
13.02.2024. 19:45
  • Podeli:

Ministarstvo odbrane Srbije poziva sve zainteresovane, koji do kraja 2024. godine navršavaju do 27 godina i imaju diplomu osnovnih akademskih studija civilnih fakulteta, da se prijave za Vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire i postanu oficiri roda avijacije i dobiju zvanje pilota.

Zahvaljujući konkursu Vojske Srbije svi oni koji imaju dečji san da se vinu u nebesa imaju šansu da ga ostvare i postanu piloti. U toku je treći po redu konkurs za Vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije.

"Sve podatke o ovom konkursu možete naći na sajtu Ministarstva odbrane. Ono što je bitno za buduće kandidate da prijave podnose do 21. marta ove godine. Nakon toga sledi proces selekcije koji se sastoji iz više faza. Prva stepenica su lekarski pregledi koji se realizuju na Vojnomedicinskom institutu. Nakon toga sledi selektivna padobranska obuka, potom selektivna letačka obuka i lica koja prođu sve ove tri stepenice 1. septembra kreću sa vojnostručnim osposobljavanjem", kaže pukovnik avijacije Vlada Glišić.

Foto: UNA

Šestomesečna obuka se realizuje na Vojnoj akademiji i delom u jedinicama RV i PVO. Da je moguće ostvariti svoje snove potvrđuje potporučnik Milan Šarić, prvi pilot koji je do oficirskog čina i zvanja pilota došao po ovom modelu.

"Privilegija je raditi u letačkim jedinicama, uz starije kolege i nastavnike letenja, imate priliku da dostignete potreban nivo obučenosti i znanja", kaže Šarić.

Kako je vladala velika zainteresovanost za ove konkurse, nadležni su odlučili da prošire obuku. Svi oni koji ispune opšte uslove, medicinske, psihološke bezbednosne provere,savladaju selektivnu padobransku i letačku obuku, imaju priliku da se pokažu na nekoliko obuka.

"Ono što smo u međuvremenu uradili, to je da smo od prošle godine krenuli da primamo pilote helikoptera, pored pilota aviona. Od ove godine imamo mogućnost prijema pilote operatere i daljinske pilote vazduhoplova. Dosadašnja iskustva su veoma pozitivna i trenutno su na obuci lica i muškog, i ženskog pola i zaista smo zadovoljni tempom kojim to ide i rezultatima lica koja na obuci postižu", dodaje Glišić.

"Često me pitaju kako gledam na sve, sada sa ove pozicije da li je vredelo pored završenih studija na civilnom fakultetu, ipak se odlučim i krenem u nešto novo, nečemu što je bila želja iz detinjstva, moj odgovor je 'Vredelo je profesija profesionalnog pilota je nešto zaista posebno'", ističe Šarić.

Tokom osposobljavanja polaznicima se računa staž, i dobijaju mesečna primanja. Najuspešniji među njima promovišu se u prvi oficirski čin i stupaju u profesionalnu vojnu službu u svojstvu oficira avijacije. Tako ostvaruju niz benefita - beneficiran radni staž, mogućnost rešavanja stambenog pitanja, zdravstveno osiguranje, ali i onaj najuzvišeniji spasavanja života. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()