Autističan igrao u NBA ligi: Sada traži da se u nju vrati zbog dece i njihove dijagnoze

Nisam mogao da pronađem način da kliknem ili povežem se s nekim, iskren je bivši igrač Pelikansa

05.02.2024. 18:50
  • Podeli:
Toni Snel-65c1048551fbf.webp Foto: Profimedia

Američkom košarkašu Toniju Snelu je tokom 2023. kontatovan autizam, zanimljivo u 32. godini života. On je pre toga igrao u NBA ligi, ali je u međuvremenu napustio i prešao u razvojni tim Boston Seltiksa.

Sada se Snel oglasio dramatičnim apelom da mu je hitno potreban NBA ugovor zbog njegovih sinova Kartera (3) i Kenza (2).

Naime, njegovoj deci je dijagnostikovan spektar autističnih poremećaja, pa Snel kaže da zbog njih želi da se vrati u NBA kako bi sebi omogućio odlazak u penziju.

Fali mu sezona do penzije

Za penziju je košarkašima u Americi potrebno da imaju 10 godina igranja sa profesionalnim ugovorom u NBA ligi, a Snel je u najjačoj ligi sveta bio od 2013. do 2022. godine, što znači da mu nedostaje jedna sezona. Dodatna sezona bi Snela kvalifikovala za premijum medicinsko osigruanje unije od čega zavisi njegova cela porodica. 

"Naravno da želim da se vratim i igram, ali sada imam veću svrhu. Nisam više bitan ja, već moji dečaci. To je nešto što mi je nužno potrebno. Ne zbog mene, već zbog moje žene i dece", istakao je Snel, a preneli mediji širom sveta.

Opisivao je Snel stanje njegovih sinova, a probleme je primetio jer Karter sa 18. meseci života nije izgovorio nijednu reč osim "tata".

"Karteru bi uvek trebalo pet igračaka u rukama, obično je bio sa minijaturnom košarkaškom loptom. Ako mu uzmete jednu, on bi pobesnio", ispričao je Snel.

Prisetio se američki košarkaš i trenutka kada je otkrio da je i sam autističan, u 32. godini života.

"Iskreno sam osetio olakšanje. Uvek sam znao da sam drugačiji od ostalih. Samo posmatram drugu decu, posmatram sve oko sebe. Kako su se zanimali jedno za drugo i samo su kliknuli. Nisam mogao da pronađem način da kliknem ili povežem se s nekim. Iskreno, košarka je bila jedini razlog zašto sam imao prijatelje", priznao je Snel.

Snel je tokom devet sezona provedenih u NBA ligi konstantno bio u drugom planu u klubovima za koje je nastupao, a prosečno u karijeri beležio je 6,1 poen, 2,3 skoka i 1,1 asistenciju po utakmici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()