Milan Ciga Vasojević primljen u FIBA Kući slavnih

U klasi 2022 nalazi se devet članova od kojih je pet igračica i četiri trenera, a akcenat je na doprinosu ženskoj košarci

02.12.2022. 13:05
  • Podeli:
Boris Vasojević Saša Danilović Zlatko Bolić-6389eb6e7e3b6.webp Foto: KSS

FIBA Kuća slavnih dobila je nove članove. Klasu 2022 čini devet članova koji su veliki doprinos dali ženskoj košarci i unapredili je, a među njima je i Milan Ciga Vasojević, trener koji je život posvetio razvoju i uspehu italijanske klubske i jugoslovenske reprezentativne igre pod obručima. 

Svečana ceremonija održana je u Kući košarke Patrik Bauman u švajcarskom Misu. Jugoslovenski trener je posthumno dobio ovo veliko priznanje. Događaju je prisustvovao njegov sin Boris Vasojević , u društvu predsednika KSS Predraga Danilovića i generalnog sekretara Zlatka Bolića, kome je Predsednik Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) Hamane Nijang uručio je specijalnu plaketu za prijem u Kuću slavnih.

Klasu 2022. godine čine igračice Lisa Lesli (SAD), Robin Maher (Australija), Katarina Polini (Italija), Mame Mati Mbengue (Senegal), Jurgita Streimikite-Virbickien (Litvanija) i treneri: Đeno Arijema (SAD), Antonio Karlos Barbosa (Brazil), Milan Ciga Vasojević (Srbija) i Marija Planas (Španija).

Dolazak Milana Vasojevića za selektora reprezentacije Jugoslavije 1980. godine pokrenuo je istinski zlatni period.

Đeno Arijema je doveo reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država do više zlatnih medalja na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima u košarci, a UCon je doveo do 11 titula šampiona NCAA. Još radi kao trener na ovom univerzitetu i zbog obaveza je bio prisutan u Misu preko Zuma. 

Antonio Karlos Barbosa posvetio je 20 godina svog života treniranju ženskog nacionalnog tima Brazila i osvojio brojne medalje na međunarodnoj sceni.

Marija Planas je pionir španske ženske košarke i do danas je jedina ženska među trenerima u dugoj istoriji seniorskih reprezentacija svoje zemlje.

Mesto žena u košarci je jedan od prioritetnih strateških ciljeva FIBA za sadašnji ciklus.

"Želim da se zahvalim FIBA na pozivu da budem na ovom fantastičnom događaju i što je organizacija ukazala mom ocu najveću čast i primila ga među velikane koji su ostavili pečat u razvoju svetske košarke. Moj otac je živeo za svoj posao, što se videlo kroz celu njegovu karijeru, kako klupskog trenera, tako i trenera reprezentacije Jugoslavije. Kao trener nacionalnog tima ostvarivao je velike pobede i ispisivao istoriju košarke. Imao je veliku energiju i ljubav prema svojim ekipama i košarci uopšte, a vodio je reprezentaciju do istorijskih pobeda koje se pamte i poštuju i danas. Tu su zlatne, srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu, kao i Univerzijadi", izjavio je Boris Vasojević.

Milan Vasojević je bio selektor ženske košarkaške reprezentacije Jugoslavije od 1980. god 1989. godine, sa kojom je osvojio bronzanu medalju na Univerzitetskim igrama 1983. u Edmontonu i zlatnu medalju 1987. u Zagrebu, bronzanu i srebrnu medalju na Evropskim prvenstvima u Banjaluci 1980. i Kadizu 1987. godine, kao i bronzanu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi i 1988. godine u Seulu. U klupskoj trenerskoj karijeri vodio je ŽKK Crvenu zvezdu, BKK Radnički i italijanski Italmeco. 

Vasojević je sedmi trener sa prostora bivše Jugoslavije u FIBA Kući slavnih. Pre njega su izabrani Aleksandar Nikolić i Ranko Žeravica (2007), Mirko Novosel (2010), Dušan Ivković (2017), Bogdan Tanjević (2019) i Svetislav Pešić (2020). Među besmrtnima su i petorica legendarnih igrača Radivoj Korać, Dražen Dalipagić (2007), Dragan Kićanović, Vlade Divac (2010) i Zoran Slavnić (2013), kao i trojica pionira naše košarke Borislav Stanković, Radomir Šaper i Nebojša Popović (2007).

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()