Francuzi zatvorili predstavljanje u Parizu: Priređen spektakl na Seni, Srbi ponosno prodefilovali

Zemlje su se redom predstavile, a kiša nije pokvarila spektakl

26.07.2024. 19:41
  • Podeli:
SRBIJA PROFIMEDIA-66a3fb0c8b30d.webp Foto: Profimedia

Svečanom ceremonijom otvaranja u Parizu, kome je ovo treći put da su domaćini, zvanično su počele Olimpijske igre, a po prvi put u istoriji na otvorenom. Ceo događaj je bio pod budnim okom 45.000 policajaca.

Ceremonija je počela spektakularnom bakljadom na Seni, a muzički nastup izvela je i velika američka pevačica Lejdi Gaga koja je izvela fenomenalnu kabaretnu predstavu.

Kiša je ometala gledaoce, ali defile sportskih reprezentacija, u kojima su renomirana imena vrhunskog svetskog sporta je prošao u savršenom redu.

Srpsku trobojku proneli su odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić. Naša reprezentacija se predstavila 165. po redu.

Poslednji u defileu - tim domaćina Igara

U skladu sa olimpijskom tradicijom, Grčka je predvodila Paradu nacija, a u defileu poslednji je nastupio tim domaćina. Zastavu su nosili plivač Floran Manodu i atletičarka Florina Rober Mišon.

Vučić na OI bodri naše

Predsednik Vučić pozdravio je olimpijski tim Srbije koji je prodefilovao na svečanoj ceremoniji otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Parizu.

 "Izuzetan je osećaj videti naše sportiste i srpsku zastavu kako se ponosno vijori na otvaranju najprestižnijeg sportskog događaja-  Olimpijske igre u Parizu 2024. Ovo je trenutak kada se naša zemlja, kroz sport, predstavlja svetu u najboljem svetlu i ispisuje još jedno poglavlje u našoj velikoj sportskoj istoriji", napisao je Vučić na instagram nalogu.

Vučić je dodao da su naši sportisti, dok prolaze Parizom, i inspiracija za mlade širom Srbije da veruju u svoje snove, ali i podsetnik da smo mi, kao narod, sposobni da uz trud i rad dostignemo najviše ciljeve.

"Zato, pokažite svetu šta znači biti sportista iz Srbije- ne samo kroz svoje rezultate, već i kroz svoj karakter i sportsko ponašanje. Cela Srbija je uz vas, ponosna na sve što ste do sada postigli i verujući u vaše nove uspehe! Živela Srbija!", dodao je Vučić. 

Sve vreme dok je trajala Parada nacija padala je jaka kiša, ali to nije sprečilo da se zastave zavijore, kao ni plesače da pokažu spektakularni performans. Veliki video-bimovi širom Pariza daju priliku posetiocima koji nisu stigli do obala Sene da prate dešavanja sa otvaranja OI.

Tahiti najudaljenija tačka od Pariza

Na Tahitiju se održava takmičenje u surfovanju. To je najudaljenija tačka od Pariza. Takmičari se su uključili u prenos na kratko sa sunčanih plaža, čisto da pozdrave ostale sportiste u francuskoj prestonici.

Srpski tim nasmejan plovi Senom

Srpski tim plovio je Senom u kabanicama, a zastavu Srbije na Olimpijskim igrama u Francuskoj nosili su vaterpolista Dušan Mandić i odbojkašica Maja Ognjenović. Srbiju će u Parizu predstavljati 113 sportista u 16 sportova.

Na prethodnim Olimpijskim igrama Srbija je osvojila devet medalja, što je rekord od osamostaljenja.

U publici su brojne poznate ličnosti, glumci, pevači, sporstski radnici, svetski političari, a među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Popularni francuski reper Rim'K nastupio je u na jednom od pontonskih veštačkih ostrva na Seni.

Aksel Sen-Sirel je izvela francusku himnu. Omaž svim damama koje su omogućile održavanje igara, a čiji je doprinos ostao nezapažen. 

Popularni francuski reper Rim'K nastupio je na jednom od pontonskih veštačkih ostrva na Seni sa numerom Kralj u kojoj spominje i Snup Doga, koji je ranije nosio olimpijski plamen u Parizu.

Sjedinjene Američke Države imaju 592 sportista, a predvodili su ih košarkaš Lebron Džejms i teniserka Koko Gof. Sledeće Igre biće održane u Sjedinjenim Državama, zbog čega su njihovi predstavnici izašli pretposlednji.

Domaćina Igara predstavljaće 573 takmičara. Zastavu su nosili plivač Floran Manodu i atletičarka Florina Rober Mišon.

"Evropa pleše, proslava raznolikosti" se zove program kojim je nastavljena ceremonija u Parizu. Šou u Parizu se nastavio, tako što je konj sa jahačem galopirao nad Senom. Jahač je nosio olimpijsku zastavu. Konj je bio metalni, kao i jahač, a nosila ga je modifikovana podmornica. Nakon toga je podignuta olimpijska zastava uz intoniranje himne.

Olimpijska himna je muzičko delo koje je komponovao Spiros Samaras na tekst pesme grčkog pesnika i pisca Kostisa Palamasa. Prvi put je izvedena na ceremoniji otvaranja prvih Olimpijskih igara 1896. u Atini.

 

Filipo Grandi dobio posebnu nagradu

Posebnu nagradu olimpijskog lovorovog venca dobio je Filipo Grandi, komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice. Italijan je zaslužan zato što izbeglice imaju svoj tim na Olimpijskim igrama od Rija 2016. godine.

Lovorov venac, kao zimzelena biljka, u grčko-rimskoj tradiciji predstavljao je pobedu, primirje, mir. Zato je u početku dodeljivan pobednicima na Olimpijskim igrama, a rimski carevi su ga nosili na glavi kao zlatni lovorov venac.

Podsetimo, organizacija Igara koštaće oko devet milijardi evra.


Više od 10.000 sportista

Na Igrama učestvuje 10.714 sportista, u 32 sporta, iz 206 država i teritorija, plus grupa sportista koja će se takmičiti pod zastavom MOK-a, kao i Izbeglički tim. Zbog rata u Ukrajini u timskim sportovima ne učestvuju Rusija i Belorusija.

Olimpijski tim Srbije predstaviće se sa 113 sportista, a na otvaranju će zastavu nositi odbojkašica Maja Ognjenović, kojoj su Igre u Parizu pete i vaterpolista Dušan Mandić, koji će četvrti put učestvovati na Igrama.

Srbija će pokušati da osvoji najmanje 10 medalja i tako obori rekord iz Tokija, kad je osvojeno devet - tri zlatne, jedna srebrna i pet bronzanih.

Najveći aduti Srbije su Novak Đoković, Ivana Španović, basketaši, košarkaši, odbojkašice, odbojkaši, vaterpolisti, strelci, rvači, bokseri...

Igre traju do 11. avgusta, a ceremonija svečanog zatvaranja održaće se na stadionu "Francuska" u Sen Deniju, predgrađu Pariza.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()