Maljković iskren: Želim bar medalju više nego u Tokiju

On je istakao da Srbija u Pariz ide sa velikim hendikepom, s obzirom na odluku Olimpijskog komiteta Francuske da izbaci karate iz programa

21.07.2024. 11:39
  • Podeli:
maljkovic Dusan MilenkovicATAImages-669cd5f4694e2.webp Foto: Dusan MilenkovicATAImages

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković izjavio je da na 33. letnjim Olimpijskim igrama, koje počinju u Parizu 26. jula, želi bar medalju više nego u Tokiju, kada su naši sportisti osvojili rekordnih devet medalja, od kojih su tri bile zlatne.

Maljković je za današnju Politiku istakao da Srbija u Pariz ide sa velikim hendikepom, s obzirom na odluku Olimpijskog komiteta Francuske da izbaci karate iz programa.

"To znači da smo uskraćeni za učešće Jovane Perković, koja bi sigurno imala velike šanse da odbrani zlato. Milica Mandić, jedina žena sa dva zlata u Srbiji, povukla se iz tekvondoa iz porodičnih razloga. U Pariz idemo bez dve sigurne medalje", kaže Maljković.

On naglašava da od naših sportista želi da daju poslednji atom snage u borbi za medalje, ali da uspeh ipak zavisi od trenera.

"Da bi džudisti Kukolj ili Majdov bili olimpijski prvaci, moraju u jednom danu da pobede pet strašnih boraca iz drugih zemalja. Treneri su ti koji sportistima usađuju veštinu", kaže Maljković i dodaje da medalje osvajaju hrabri ljudi.

Predsednik OKS navodi da smo najbolji na svetu kada se gleda procenat novca koji se iz budžeta usmerava direktno na sportiste i trenere.

"Oko 78 odsto novca iz OKS ide u tom smeru, a taj odnos je kod Francuske, Amerike i Nemačke 27 ili 28 odsto", rekao je Maljković.

Ističe da OKS ima veliko razumevanje države, a pogotovo predsednika Aleksandra Vučića.

"Nije se nikada desilo da odem kod njega, da mu obrazložim za šta nam je neophodan novac, a da ta sredstva ne dobijemo", rekao je Maljković.

Osvrćući se na to što su treneri 2009. godine isključeni iz Uredbe o nacionalnim sportskim priznanjima i penzijama, Maljković kaže da taj problem može da reši jedino predsednik države.

"Red je da se odužimo uspešnim trenerima i da im damo ono što su zaslužili, pogotovo onima koji teško žive", rekao je Maljković.

On dodaje da su Srbiji potrebni treneri, kao i da bi trebalo neuporedivo više ulagati u njihovu edukaciju.

Olimpijski program biće gust, a Maljković kaže da su u OKS napravili plan ko će ići na koje borilašte da podrži naše takmičare.

Maljković je takođe rekao da postoje veliki izgledi da se u Parizu sastanu džudistkinje Srbije i tzv. Kosova.

"Što se tiče nastupa tzv. Kosova na OI, iz ugla OKS to je pre svega sportsko pitanje. Deca, i jedna i druga, treba da se takmiče. Kad ulaziš u jednu organizaciju, prvo pročitaš pravila ponašanja u njoj. Mi smo ta pravila odavno pročitali i ne ostaje nam ništa drugo nego da ih se pridržavamo", rekao je Maljković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()