Prošla decenija od ubistva o kom se pričalo: Pistorijus izlazi na slobodu

Svedoci su, tada, osporili odbranu paraolimpijskog atletičara

24.11.2023. 15:32
  • Podeli:
Oskar Pistorijus 1-6560b3f077df7.webp Foto: Profimedia

Priča Oskara Pistorijusa je, pre skoro 11 godina, zapanjila svet. Uspešni južnoafrički paraolimpijski atletičar je ubio svoju devojku Riv Stankamp i osuđen je 13 godina zatvora. O njemu se nije pisalo punu deceniju, a sada kada je ispunio uslove za podnošenje zahteva za smanjenje kazne ponovo dospeva u centar medijske pažnje. Bio je to i ostao slučaj koji se ne zaboravlja. 

Pistorijus je danas dobio odobrenje na uslovnu slobodu zbog dobrog vladanja, pa će iz zatvora u Pretoriji izaći 5. januara 2024. godine

Prošlo je 10 godina i devet meseci otkako je bivši atletičar, višestruki osvajač svetske i paraolimpijske medalje, u noći 14. februara 2013. pucao u kući, u svoju partnerku i okončao joj život. Oskar se tada branio kako je opsednut bezbednošću jer živi u zemlji sa velikom stopom kriminala, pa je tvrdio da je od devojke mislio da je uljez.

Suđenje je trajalo nekoliko meseci i pojavili su se svedoci koji su dokazali drugu stranu sportiste, pozivajući se na ranije svađe i probleme koje je pravio u vezi kao ljubomorni partner. 

Prva presuda doneta je 11. septembra: bivši sportista je izbegao doživotni zatvor tako što je oslobođen za ubistvo, ali ga je sudija Tokozile Masipa osudio na pet godina. Odatle su različite žalbe navele Vrhovni apelacioni sud da mu definitivno poveća zatvorsku kaznu na 13 godina i pet meseci, a sada Pistorijus dobija uslovni otpust koji će mu omogućiti da bude pušten iz zatvora.

Bio je idol paraolimpijaca

Do tog trenutka Pistorijus je bio veliki idol paraolimpijskog pokreta, ne samo zbog svojih uspeha već i zbog svoje borbe za jednakost, jer je ilustrovao kako je sport bio ključan za njegovu integraciju u društvo. On je rođen bez fibula, pa su lekari morali da mu amputiraju obe noge ispod kolena.

Južnoafrikanac se takođe borio da se takmiči na Olimpijskim igrama sa sposobnim sportistima, što IAAF prvo nije dozvolila – s obzirom na to da su mu proteze davale prednost – ali to je kasnije odobrio Arbitražni sud za Sport (CAS). 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()