Noć istraživača u Beogradu: Naučnici vas vode kroz čaroban svet nauke

Evropska noć istraživača u Srbiji se realizuje kroz dva projekta: ReFocus Art i SciencesCool.

30.09.2023. 17:58
  • Podeli:

Noć istraživača održava se u Beogradu i u subotu, 30. 09. od 16 do 22 sata na Fakultetu za fizičku hemiju, platou ispred Prirodno-matematičkog fakulteta, u TC Ušće i Luki Beograd.

Na Fakultetu za fizičku hemiju naučnici će pokazati kako se pravi model srca od flaša i cevčica, kako se dobija gorivo budućnosti i kako tablete isporučuju lek, moći ćete da ćaskate sa veštačkom inteligencijom, napišete svoje ime na jeziku DNK, da vidite demonstraciju motora bespilotne letelice Udruženja BEOAVIA, otkrijete koliko je hiljada godina stara kap vode u vašoj čaši, ko su bila deca pronalazači... Posetioci će zaroniti u svet antičke kaligrafije i umetničke ikonografije, zakoračiti unazad u vreme kroz postavku predmeta i materijala, rešiti misteriju imperatorove smrti, napraviti ljigavca i kreirati svoju prvu video-igricu.

U amfiteatru Fakulteta za fizičku hemiju od 16 sati tri naučnice superzvezde ispričaće svoje neverovatne priče, recimo, o tome kako su dobile „Nagradu za žene u nauci - L'Oreal Unesko” i na kojim istraživanjima rade, od 17.30 biće održano predavanje o tome zašto baš određene datume slavimo kao praznike, a od 19 sati čeka vas pirotehnički spektakl Milana Popovića.

Foto: UNA

Cirkobalkana u Luki Beograd kod Silosa organizuje radionicu „Potraga za cirkusom” za decu od osam do 14 godina i čak tri različite cirkuske laboratorije, a na istom mestu u 20 sati rok bend „Gladni naučnici” održaće koncert i pokušati da vas uvuku u svoj svet u kome su muzika i nauka neodvojive jedna od druge.

Na trećem spratu TC Ušće instaliran je Eksperimentarijum gde ćete u samo 100  koraka preći put od ledenih - 196 °C tečnog azota do više hiljada stepeni vrele plazme, a na tom putu naučnici će vam obojiti senke, dići kosu na glavi i upaliti sijalicu koju držite u ruci.

Evropska noć istraživača u Srbiji se realizuje kroz dva projekta: ReFocus Art i SciencesCool.

Koordinator projekta ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art) je Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ - Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Foto: UNA

Koordinator projekta SciencesCool (Science on the move - from lab to streets & school) je Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

Projekti su finansirani iz programa „HORIZON EUROPE“, najvećeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri”.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()