Koliko je građanski aktivizam opasan, a koliko koristan?

Članovi udruženja, kojih ima više od šezdeset, tvrde da na novom spisku nije ni tri odsto od ukupnog broja dilera i procenjuju da ih u Lazarevcu ima oko hiljadu.

Autor: Nikola Vujović
03.06.2023. 20:06
  • Podeli:

Udruženje građana "Sveti Sava" iz Lazarevca ove nedelje su delili letke na kojima u navedena imena ljudi za koje udruženje tvrdi da su narko-dileri. Ovakve akcije lazarevački aktivisti sprovode godinama, a najnovija lista proširena je za 13 imena. Koliko ovakav građanski aktivizam može da bude koristan, a koliko je opasan?

Aktivisti ovog udruženja godinama lepe plakate sa fotografijama i imenima lokalnih, kako oni kažu, narkodilera, i dele brošure sa njihovim podacima pored kioska i na drugim prometnim mestima.

"Ovakva udruženja građana koja pokušavaju da pomognu sistemu, odnosno policiju su dobra stvar, i to nije ništa novo. U svetu su poznate takve ideje i to su takozvani uzbunjivači i njihov rad treba podržati", kaže Lambe Đorelijevski, bivši šef Odseka za prevenciju narkomanije PU za Grad
Beograd.

Članovi udruženja, kojih ima više od šezdeset, tvrde da na novom spisku nije ni tri odsto od ukupnog broja dilera i procenjuju da ih u Lazarevcu ima oko hiljadu.

"Normalno je da u nekom malom mestu kao što je Lazarevac, da se sve zna. Ali ipak svi podaci i sve informacije koje dolaze sa terena na dnevnom nivou, sve se proverava. Nna ulici se proverava iz pet-šest izvora, a posle toga ide provera sa našim kontaktima i prijateljima iz policije, tek kada se sve to poklopi taj čovek ide na našu stranicu i spisak", pojašnjava direktor Udruženja građana "Sveti Sava".

"Ja lično nisam protiv toga da se lepe plakati sa slikama. Zakonodavstvo ima neke svoje odrednice koje treba ispoštovati, a konkretno kod nas u Srbiji, to je hvatanje na delu. Niko ne može da bude osuđen zbog toga što mu je neko rekao da je prodao drogu", dodaje Đorelijevski.

Nakon svakog objavljivanja spiska dilera, članovi udruženja dobijaju pretnje i uznemirujuće pozive, zbog čega pozivaju policiju da ih zaštiti u borbi protiv droge.

"Kada je udruženje kretalo sa radom, bilo je tih nekih problema, pretnji. Imali smo nekoliko fizičkih obračuna sa njima. Oni su u tim obračunima dobili teške batine. Mi ne podcenjujemo novac koji te bitange imaju, uvek postoji mogućnost da plate neku ekipu preko Drine, preko Dunava
ili zemalja okruženja", dodaje.

Prema rečima predsednika udruženja Lazarevcu je preko potrebna "policijska stanica prve kategorije".

"Ovom prilikom pozivamo nadležne da se ozbiljno pozabave tim pitanjem. A to mora, bukvalno mora. Pitanje života i smrti je ta stanica prve kategorije jer bi jedino tako imali odeljenje za narkotike", napominje Đorelijevski.

"Lazarevac kao beogradska opština, kao takva je jako teška za rad operativca u policiji, koji nije u uniformi, ali koga opet svi znaju i njemu je mnogo teško da obezbedi dokaze jer svi građani znaju koji policajac se bavi problemom narkotika", dodaje.

Udruženje Sveti Sava ne odustaje od svoje borbe, a policija je u obavezi da reaguje na svaku dojavu o prodaji i proizvodnji droge.
(

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()