Lanac ubistava žena u Srbiji i ove godine: UNA pita - kako žrtvama obezbediti bolju zaštitu?

Od početka ove godine u Srbiji je, prema zvaničnim podacima, bilo četrnaest potvrđenih slučajeva femicida

Autor: Andrea Radovanović
30.08.2024. 21:02
  • Podeli:

U samo dva dana u Srbiji su se dogodila dva slučaja femicida. U porodičnom nasilju ubijene su dve žene u okolini Vranja i u Novom Pazaru. Dok nadležni apeluju na žrtve da prijave svaki vid nasilja od strane svojih partnera, organizacije koje se bave zaštitom žena pozivaju institucije da žrtvama obezbede mnogo bolju zaštitu nakon što odluče da progovore.

Od početka ove godine u Srbiji je, prema zvaničnim podacima, bilo četrnaest potvrđenih slučajeva femicida. Odgovor na pitanje "zašto?" teško se pronalazi, ali je sigurno da do ubistava žena u porodičnom nasilju dolazi zbog toga što mnoge od njih nemaju dovoljno hrabrosti da kažu kroz šta prolaze.  

"Jako je teško ispričati šta vam se desilo, tu ima i deo sramote, ne samo straha, nego i sramote da vi ispričate šta se vama sve to desilo", kaže predsednica Udruženja žrtava nasilja "Hajr" Hajrija Ramadani.

Da bi progovorila, žena treba da bude sigurna da je čeka adekvatna podrška i zaštita. Praksa pokazuje da u mnogim slučajevima nije tako.

"Institucije treba daleko ozbiljnije da imaju strpljenja i razumevanja prema žrtvi nasilja kad prijave nasilje. Kod nas ima mnogo korisnica, npr, koje znam da su prijavljivale nekoliko puta nasilje, da su bile po dva puta u Sigurnoj kući, ali su bile prinuđene da se opet vrate nasilniku", dodaje Ramadani.

O svom problemu, hrabrije i glasnije govore mlađe žene, kao i one koje žive u većim gradovima Srbije, pokazuju istraživanja Autonomnog ženskog centra.

"Godinama unazad se pokazuje da su žene starije od 46 godina u mnogo većoj opasnosti da budu ubijene od strane svojih partnera, bivših partnera ili članova porodice. To je tako bilo i unazad, a evo i ove godine. Na ovih 14 potvrđenih slučajeva femicida, devet slučajeva su bile žene starije od 46 godina. Deluje da je te žene od 46 i više godina veća sramota da prijave nasilje da nekom kažu šta se dešava", kaže Vanja Macanović ispred Autonomnog ženskog centra. 

Da bi žene koje trpe nasilje imale više poverenja u institucije, potrebno je da nadležni odgovornije rade svoj posao, poručuju stručnjaci. Apeluju da nakon prijave, nasilnik ni u kom slučaju ne bi smeo da se približi žrtvi.  

"Ukoliko žrtva, nakon izrečene mere upozorenja, poziva policiju, poziva nadležne organe i kaže, molim vas, on je meni i dalje pretio i tako dalje, a niko ne radi svoj posao, a desi se ovo što se desi. Morao bi neko da odgovara, odnosno nadležni tužilac bi morao da sprovede istragu i da vidi ko je u tom lancu zakazao", kaže advokat Snežana Živanović.

Jer i najmanja greška u sistemu može da bude okidač za tragične događaje o kojima, poručuju naše sagovornice, treba svi da razmišljamo pre, a ne nakon što se dogode. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()