Mizerna kazna za smrt dvoje dece: Otac poginulog Borisa neutešan - dete iz groba ne može da vrati

Iako je slučaj jasan i iako se roditeljima i Borisa i Dejane činilo da je pravda dostižna, to se ipak nije desilo

Autor: Lena Sladojević
25.08.2024. 18:34
  • Podeli:

Na putevima Srbije svakog meseca pogine jedno dete. Roditelji stradale dece u saobraćaju od nadležnih traže izmene zakone, jer su kazne izrečene u proteklom periodu bile prosečno samo par godina. Takav je slučaj Borisa Majorskog i Dejane Neralić koji su stradali na motoru na putu kod Beške pre dve godine, kada ih je pokosio vozač koji je dobio je samo dve i po godine zatvora.

Iako je slučaj jasan i iako se roditeljima i Borisa i Dejane činilo da je pravda dostižna, to se ipak nije desilo.

"Dana 18.10.2022 godine Boris je sa devojkom krenuo put Vrdničke kule. Planirali su tamo da provedu veče i na tom putu, odnosno na raskrsnici između Inđije i Maradika, čovek je putničkim vozilom izleteo sa sporednog puta i presekao im putanju i tu su poginuli", kazao nam je otac poginulog Borisa Vladimir Majorski.

Od tog dana, kako kaže, počela je životna agonija i potraga za smislom i pravdom.

"U trenutku smo izgubili dvoje dece. Dve porodice su zavijene u crno, upropašćene su totalno. Prolazili su meseci, relativno brzo nakon tri meseca je podignuta optužnica. Optuženi je mesec dana proveo u pritvoru, nakon toga je pušten i on se slobodno kretao i nakon šest meseci je počelo suđenje", dodaje Majorski.

"Kada govorimo o ovim najtežim posledicama, to bi bilo delo iz člana 297. krivičnog zakonika. To delo predviđa, u odnosu na situaciju kada posledica nastane smrtni ishod, kaznu zatvora od dve do 12 godina. To je neki raspon koji zakon konrektno predviđa. Međutim, sud se u slučaju, prilikom odlučivanja koju će konkretno sankciju izreći, vodi i rukovodi različitim okolnostima slučaja", kaže advokat Novelja Baković.

U praksi, dodaje on, kazne koje se izriču su bliže minimumu – nego maksimumu.

"Sama suština, posebno kod ovih krivičnih dela, leži u prevenciji i u daljoj razradi odredbi bezbednosti saobraćaja na putevima", zaključuje Baković.

Vozač koji je usmrtio Dejanu i Borisa otišao je na odsluženje kazne tek pre mesec dana, 22 meseca posle tragedije koju je prouzrokovao.

"Znači u Nemačkoj nije vozio, plašio se, zato što su tamo rigorozne kazne, a ovde kruže priče kako je to ništa. Godinu dana dobiješ. Čak ima neko nepisano pravilo da je za ubistvo odrasle osobe godinu dana, dok je za dete dve godine", ističe Majorski.

Majorski je član Udruženja stradale dece u saobraćaju. Roditelji stradale dece u saobraćaju su nekoliko puta išli na sastanke sa predstavnicima institucija, zahtevajući oštrije kazne za počinioce, međutim do sada je sve ostlo na obećanju. Kako kažu roditelji, oni ne mogu svoju decu da vrate iz groba, ali mogu da sačuvaju drugu decu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()