Nasilje u srpskim školama: Prva tragedija ali ne i prvi slučaj, gde smo zakazali?

Ovaj tragični događaj je podsetnik zašto su važni svest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu

Autor: Kristina Koturanović
03.05.2023. 21:38
  • Podeli:
Hitna pomoć policija Vladislav Ribnikar UNA-6452288aa9d9a.webp Foto: UNA

Pucnjava u osnovnoj školi na Vračaru "Vladislav Ribnikar" u kojoj su ubijeni osmoro dece i radnik obezbeđenja, prvi je ovakav zločin u Srbiji.

Do sada se ništa slično nije događalo. Međutim, da nasilja u srpskim školama ima, to je odavno poznato.

Nasilje u školi je problem sa kojim se suočava veliki broj dece. On je postao deo svakodnevnice i o njemu je potrebno glasno govoriti, da  bi se sprečilo dalje širenje. Međutim, podaci pokazuju da to još uvek nije praksa.

Smederevska Palanka, 2021. - Učenica osnovne škole napala i posekla nožem nastavnicu matematike
Bor, 2020. - Profesor fizičkog vaspitanja zadobio lakše povrede pošto ga je napao učenik na stepeništu škole
Sremska Mitrovica, 2019. - U toku nastave učenik 8. razreda fizički je napao i povredio direktora škole
Užice, 2019. - Učitelja pretukao bivši učenik, koji je pretio i dvema profesorkama jedne srednje škole
Beograd, 2019. - Nastavnica pokušala da rastavi dvojicu učenika, a jedan od njih je udario pesnicom u glavu
Mladenovac, 2017. - Učenik prvog razreda Tehničke škole napao profesora, a kasnije i policajce

 

Osim napada na nastavnike i zaposlene, učenici su neretko nasilni i jedni prema drugima. Srbiju je 2011. godine potresao slučaj četrnaestogodišnjaka Alekse Jankovića iz Niša, koji se  zbog višemesečnog vršnjačkog nasilja ubio. Po Aleksi je nazvan predlog zakona iz 2016. godine koji još nije usvojen.

„Mislim da je jedna tragedija društva i da je ovo greška koju celo naše društvo u Srbiji pravi već deceniju, odnosno koliko ja to uspevam da ispratim, to je tematizacija i popularizacija nasilja kriminala kroz javni prostor, kroz medije, kroz umetnost, kroz sve što može da popularizuuje tako nešto, mi to popularizujemo i evo kao posledica mi živimo konkretan primer nasilja“, smatra srednjoškolac Luka Babić iz organizacije „I mi se pitamo“.

"Ovo je posledica lošeg rada u proteklom periodu, kada govorimo o prevenciji, razgovoru sa decom koja imaju svoje probleme, koja pate od depresije, koja su žrtve vršnjačkog nasilja", smatra predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

„Jednostavno, ja to govorim, ovo je bilo za očekivati. Nažalost sam mislio da će sve to proći mnogo bezbolnije, ali smo danas dobili jedan užasan šamar. Ovo je jedna nezapamćena tragedija i ja ne znam, osećam se jako loše. Svi mi u timu smo užasnuti, potišteni. Jako smo teško podneli sve ovo“, objašnjava Jurić.

Ovaj tragični događaj je podsetnik zašto su važni svest o mentalnom zdravlju i podrška, posebno u obrazovnom sistemu.

Podsetimo, UNICEF je 2019. godine objavio podatak da je oko 65 odsto školaraca bar jednom doživelo nasilje, a u istom istraživanju navode da je oko 22 odsto njih prijavilo učestalo nasilje. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()