Velika međunarodna akcija "Santa": U Srbiji uhapšeno 10, a u još tri zemlje Evrope 16 ljudi

Između ostalog, zaplenjeno je oko 200.000 komada lekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, više komada oružja, oko 25.000 evra i više automobila

18.10.2024. 14:44
  • Podeli:
mešunarodna akcija santa, 18 okt 2024 - TANJUG OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE (1)-67126756dfc6d.webp Foto: TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Pripadnici policije su, u okviru međunarodne policijske akcije "Santa", od aprila do sredine oktobra uhapsili ukupno 20 osoba osumnjičenih za izvršenje više krivičnih dela u vezi sa oružjem, drogom i pranjem novca, izjavio je danas minsitar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je od ukupnog broja uhapšenih, njih desetoro lišeno slobode juče, a radi se o organizatorima te međunarodne organizovane kriminalne grupe - D. S. (42), N. P. (32), T. R. (55) i J. D. (36), kao i pripadnici S. I. (55), M. S. (48), B. P. (38), D. P. (41), I. Ž. (46) i G. M. (50), dok se za jednom osobom intenzivno traga.

Istovremeno, na teritoriji Rumunije, Finske i Estonije uhapšeno je ukupno 16 pripadnika te organizovane kriminalne grupe.

"Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe preko privrednog subjekta 'Gagi Farm' kupovali veće količine lekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, a potom fiktivno predstavljali njihovu prodaju privrednim subjektima 'Emafarm' i 'Lazareks' sa sedištem na teritoriji AP Kosovo i Metohija, dok su navedene lekove prodavali na teritoriji Rumunije, Finske i Estonije", rekao je Dačić.

Dodao je da je srpska policija u jučerašnjoj akciji od osumnjičenih zaplenila oko 200.000 komada lekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, više komada oružja, oko 25.000 evra i više automobila, kao i poslovnu dokumentaciju.

Inače, od aprila do septembra ove godine, u Srbiji su uhapšeni članovi te organizovane kriminalne grupe - S. G. (57), Z. V. (68), V. J. (48), J. J. (36), V. C. (52), A. K. (51), A. T. (45), V. S. (26), I. A. (48) i N. T. (39).

"U ovom periodu zaplenjeno je više od 3.000.000 komada lekova sa liste psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, koji su, kako se sumnja, bili namenjeni daljoj prodaji", naveo je Dačić.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal, dodaje se u saopštenju.

Akcije hapšenja srpska policija izvela je u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal, Ministarstvom zdravlja, Poreskom upravom, Evropolom, Evrodžastom i policijama Rumunije, Finske i Estonije.

Podaci Evropola: Zaplenjene tablete vredne 12,5 miliona evra

U akciji u kojoj su učestvovali pripadnici policija Srbije, Rumunije, Estonije i Finske, uz podršku Evrodžasta i Evropola, uhapšeno je 47 osoba i zaplenjeno više od šest miliona tableta, čime je presečen međunarodni lanac krijumčarenja lekova koji se izdaju na recept. Tablete zaplenjene tokom operacije koje su sprovele vlasti ovih zemalja imaju tržišnu vrednost od oko 12,5 miliona evra, saopštio je danas Evropol.

Dva glavna leka koja su bila predmet ove nelegalne trgovine na recept prepisuju lekari i namenjena su za kontrolu paničnih i anksioznih poremećaja, ali pošto ove vrste lekova mogu da izazovu dezinhibiciju, euforiju i ublaže anksioznost, često se zloupotrebljavaju u rekreativne svrhe, navodi se u saopštenju Evropola.

Tokom ove operacije osim velike količine tableta zaplenjeni su gotovina, mobilni telefoni, vatreno oružje i luksuzni automobili, a u Rumuniji su zaplenjene i dve kuće.

Evrodžast, Evropol i uključene zemlje udružili su snage u zajednički istražni tim (JIT) kako bi razbili ovu kriminalnu mrežu, navodi se u saopštenju Evropola.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()