24 godine od početka NATO bombardovanja: Dan kada je umrlo međunarodno pravo

Sombor je ove godine izabran za grad u kome održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi

24.03.2023. 19:30
  • Podeli:

Na Trgu Svetog Đorđa u Somboru održana je centralna manifestacija ovogodišnjeg Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

Pomen žrtvama služio je patrijarh Spske pravoslavne crkve Porfirije, a skupu održanom sa porukom "Oprostićemo ako budemo mogli, a zaboraviti samo ako nas ne bude bilo" prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Te 1999. godine "anđeli" su umesto mira sejali smrt, rekao je patrijarh u svom obraćanju i poručio da se molimo da se stradanja ne ponove, kao i da nam je najpotrebniji mir, jer ćemo - ako se pokrene spirala zla, svi biti gubitnici.

"Istrajmo uporno na putu svih razgovora i pregovora, na putu dijaloga, koji ima za cilj makar elementarno međusobno razumevanje među ljudima. Ali, ne prihvatajmo ultimatume i ucene po bilo koju cenu, koji podrazumevaju poklanjanje sebe i svoga i odricanje od sebe i svoga. Istovremeno dajmo sve od sebe da ostanemo poslednji za stolom za kojim se traži rešenje, koje će očuvati mir i nama i svima oko nas zajedno sa nama", istakao je Porfirije.

Ako se ovde opet pokrene sprirala zla, nema sumnje da ćemo svi biti potpuni gubitnici, dodao je on i poručio da treba da se molimo i borimo da se stradanja ne ponove ni nama, ni bilo kome drugome.

Istakao je da treba da gradimo i čuvamo najpre mir Božji u sebi, pa ćemo onda moći da se mirimo i sa drugim ljudima, bližnjima komšijama, kolegama na poslu, sa svima, i da ćemo onda moći da budemo istinski blagovesnici mira.

'Čuvamo mir i nećemo više sukobe ni sa kim'

Predsednik Vučić izjavio je na manifestaciji u Somboru rekao da je pre 24 godine godine počela agresija na SR Jugoslaviju i da je pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo.

"To zvuči kao nevažna birokratka rečenica, ali je mnogo više od toga. Od tada više ništa u svetu ne može da bude gore od onoga što su učinili jednoj maloj zemlji koja je bila kriva jer je želela da bude svoj na svome, slobodna, slobodarska i nije se dopadala onima koji su '89. i '90. srušili stari i stvorili novi poredak", rekao je on.

Ponosni srpski narod i ponosni duh nikada nisu slomili i nikada neće, poručio je on.

"Danas kada nas pritiskate, kada tražite da damo opravdanje za sve ono što ste neopravdano učinili ovoj zemlji, da se saglasimo da niste mnogo pogrešili kada ste zločine počinili, kažete gledajte u budućnost. Gledamo u budućnost, čuvamo mir i nećemo više sukobe ni sa Albancima ni sa bilo kim, ni sa vama", istakao je Vučić.

On je rekao i da se oni koji ne poštuju Povelju UN, na tu povelju pozivaju samo kada je jedna mala zemlja u pitanju.

Prva raketa ispaljena na somborski aerodrom

Sombor je ove godine izabran za grad u kome održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi. Naime, jedna od prvih krstarećih raketa ispaljenih na SRJ pogodila je 24. marta 1999. u 19.55 časova vojni aerodrom u Somboru. Napad na aerodrom ponovljen je još jednom iste večeri i tada je poginuo zastavnik jugoslovenske vojske Radovan Medić.

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se vodi kao nestalo.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Agresija je obustavljena nakon 78 dana potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna, a tri dana kasnije počelo je povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. Savet bezbednosti UN usvojio je tada Rezoluciju 1244. U pokrajinu je u sastavu misije KFOR-a upućeno 37.200 vojnika iz 36 zemalja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()