25.000 potpisa protiv: Kakva je sudbina državne mature u Srbiji?

Iz Foruma beogradskih gimnazija ističu da Srbija trenutno nije spremna za državnu maturu

Autor: Emilija Pešić
29.03.2023. 19:25
  • Podeli:

Srednjoškolci su prikupili više od 25.000 potpisa protiv državne mature i peticiju predali Ministarstvu prosvete.

Do 31. avgusta prošle godine trebalo je da im iz ministarstva odgovore na sva pitanja i da znaju sve detalje o državnoj maturi, ali se to nije desilo. Znaju samo okvire i na te okvire imaju pitanja, a  odgovore će pokušati da im da resorni ministar na sastanku zakazanom za sledeću nedelju.

Srednjoškolci su oko jednog sigurni – i oni se pitaju. Uočili su probleme i nelogičnosti i stavili svoje potpise na peticiju nezadovoljstva i zbunjenosti.

"Ne znamo kako će državna matura da izgleda uopšte, šta da spremamo, kako da spremamo, to nikome nije jasno. Mi za dva meseca treba da pilotiramo maturu, a mi ne znamo ništa", kaže za UNU maturant Luka Babić, predstavnik neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo".

U školu su krenuli u piku korone, nastavu su pohađali onlajn, sada bi bili prva generacija koja polaže državnu maturu. Resornom ministarstvu podneli su 25.000 potpisa protiv, a ministar Ružić ih poziva na razgovor iako su prethodni, kaže, odbili.

"Kad su zahtevi predati na pisarnicu njima je odmah ponuđena opcija da se razgovara o tome šta su teme zbog kojih su podneli tu inicjativu. Međutim oni su odbili to sa obrazloženjem da im je potrebno da se spreme", ističe ministar prosvete Branko Ružić.

"Nas je preko fiksnog zvao pomoćnik ministra da se odmah popnemo gore na sastanak. Mi smo rekli da smatramo da je neozbiljno da se sastanci o tako važnom pitanju organizuju navrat – nanos, bez ikakve najave i pripreme, i nas i njih", kaže Babić.

I dok čekaju sastanak, maturanti ukazuju na to da je ovo loša i nedovoljna provera znanja, što dokazuju i time da su pojedini fakulteti najavili da će da uvedu i dodatne prijemne ispite.

"Moram da razumem i fakultete koji nemaju poverenja u srednjoškolski sistem, kao što mi nemamo u osnovnoškolski sistem. Tu se dešava da testovi procure, da se deci pomaže na testovima, da se prepisuje i onda ti rezultati nisu validni. Neki prosto žele najbolje od njih, zato što imaju taj rejting i imaju takav status u društvu i ja to mogu da razumem. Mislim da bi rešenje za to bilo da se fakulteti mnogo više uključe u državnu maturu", smatra Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

Iz Foruma naglašavaju da Srbija trenutno nije spremna za državnu maturu, sa kojom se požurilo zbog novca i rokova od strane Evropske unije. Ipak, apeluju na đake da ne sabotiraju probni test krajem maja.

"Mi moramo naći način da deca to urade onako kako valja. Da mi dobijemo pravu povratnu informaciju da i su ti testovi dobri i da odgovaraju onome što se uči u srednjim školama, da li su prezahtevni, prelaki, odgovarajuć", kaže Dimitrijević za UNU.

Za sada je, od svih fakulteta, jedino Pravni ukinuo prijemni ispit zbog državne mature kao jedinog uslova.

Sudeći po nerazumevanju na relaciji srednjoškolci-ministarstvo-univerziteti, sva je prilika da će se ova generacija ipak spasiti ovog novog, za njih zbunjujućeg, metoda upisa na fakultet.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()