Ako lekari nastave da odlaze iz Srbije, za 10 godina neće imati ko da nas leči

Sve manji broj lekara u zdravstvenim ustanovama dovodi do preopterećenosti onih koji rade, pa se dnevni maksimum od 35 pacijenata po lekaru često pretvori u 70

Autor: Tijana Škodrić
16.12.2022. 19:47
  • Podeli:

Čak šest stotina lekara godišnje ode iz Srbije na rad u inostranstvo, rečeno je na predstavljaju rezultata istraživanja koje se bavilo tom problematikom.

Ako se uzme u obzir da je potrebno minimum 13 godina za školovanje jednog lekara specijaliste, a 6.700 lekara specijalista će biti potrebno u narednih 10 godina, Srbija se nalazi u vakumu za koji ne brine kako će da ga popuni, rekli su autori istraživanja.

Autori istraživanja, doktor Rade Panić, Milja Dimitrijević i doktor Miloš Vučković, su kao glavni indikator o odlasku lekara iz zemlje imali Sertifikat koji izdaje Lekarska komora Srbije lekarima koji žele da se zaposle u inostranstvu.

"Dobijaju tu potvrdu koja potvrđuje da su moralno, časno i u skladu sa pravilima profesije obavljali posao i to je uslov bez koga ne mogu da se zaposle u inostranstvu", kaže doktor Vučković.

Ni Ministarstvo zdravlja, ni Institut za javno zdravlje "Droktor Milan Jovanović Batut", ni Nacionalna služba zapošljavanja, nemaju podatke o odlasku medicinskih radnika, tvrde autori istraživanja. Možda zato što se kao glavni razlog odlaska iz istraživanja navodi preopterećenost, mobing i pritisci nadležnih.

"Maksimum bi trebalo da bude 35 pacijenata, do 35, a ide do 70, nekada i preko. Plašim se kada izgovaram koje su to brojke, jer ako pokušate toliko puta da kažete 'Dobar dan' i 'Doviđenja', bez da išta drugo uradite, potrošićete pola radnog vremena", objašnjava doktor Pantić.

Posledično, to je i glavni razlog moguće greške lekara jer nemaju koncentraciju.

"Da li želite da se pregledate kod lekara početnika koji ima za vas pola sata – 45 minuta prepodne i vi ste mu peti pacijent? Ili biste želeli da se pregledate kod profesora kome ste taj dan 120. pacijent u 9 uveče u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, gde on za vas ima pet do 10 minuta? Dobro razmislite o pitanju!", ističe on.

U istraživanju je posmatran period od 2012. do 2021. godine. Za autore postoji jasno rešenje ovog problema:

"Dajte nam zdravstvo i pare koje se izdvajaju za zdravstvo, na dve godine, čuvene dve godine Aleksandra Vučića. Sigurno ćemo obezbediti da ne lečimo decu SMS porukama. A to da poručim da političare plaćamo SMS porukama, a decu da lečimo iz budžeta", poručio je doktor Panić.

Doktor dodaje da se od lekara očekuje da budu korumpirani i da vlada nepotizam, zbog čega građani gube poverenje. Zaključuju da iz predočenih razloga dolazi do privatizacije zdravstva, koja bi trebalo da bude jedan od glavnih stubova društva.

Ako se sruši, dodaju, biće potrebne decenije da se povrati u operativno stanje, a mi smo – pred kolapsom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()