Besne požari tokom toplotnog talasa: UNA pitala vatrogasce kako da zaštitimo svoj i tuđe živote

Koliko su zimi opasne grejalice, isto toliko su opasni električni uređaji u toku leta, jer su pod opterećenjem

Autor: Lena Sladojević
19.07.2024. 22:00
  • Podeli:

Od 1. juna tokom toplotnog talasa, vatrogasne jedinice su lokalizovale oko 1.800 požara na otvorenom prostoru i više od 750 na zatvorenom na teritoriji cele Srbije. Požari uglavnom nastaju ljudskom greškom i nemarom, neodržavanjem instalacija na automobilima i klima uređajima, ostavljanjem smeća u šumama.

Danima smo svedočili o izgorelim automobilima, kamionima, pa i klima uređajima u stanovima. Zato smo u dva vatrogasna društva potražili odgovore, gde građani greše i šta mogu da urade kada dođe do požara.

"Ukoliko dođe do požara na električnim instalacijama u stanu najbolje je isključiti električne instalacije u celom stanu i pokušajte da pristupite gašenju. Ukoliko je uređaj uključen u struju - nikako ga gasiti vodom, pozvati vatrogasce-spasioce na broj 193 i sačekati da oni dođu", objašnjava za UNU inspektor Uprave za Vatrogasne-spasilačke jedinice Mladen Arsenijević.

Prema zakonu građani nisu u obavezi da imaju aparat za gašenje požara, ni u automobilu, ni u stanu, no vatrogasci preporučuju građanima da ga nabave i da nauče da ga koriste.

Koliko su u ovom periodu imali posla, najbolje svedoče volonteri Doborovoljnog vatrogasnog društva, koji spasavaju živote bez novčane nadoknade.  

"Po ovim vrućinama jako je teško stići na sve strane, pošto su kapaciteti ograničeni. Tako imamo situaciju da u jednom danu ima više požara i zbog tako nekih - ne kažem da su manje važni požari na otvorenom - ali možemo doći u situaciju da zarad nečije nemarnosti gori trava, strnjika, njiva, a sa druge strane imamo požar u stanu ili kući, gde su nečiji životi ugroženi", kaže za UNU komandir Dobrovoljnog društva Matica Zemun Dušan Jovanović.

Osim požara u zatvorenim prostorima, odnosno u vozilima, ljudskom greškom se neretko izazove požar i na otvorenom.

"Iskoristio bih priliku da apelujemo na naše sugrađane da nikako - što je i zakonom zabranjeno, 200 metara od šume je zabranjeno paljenje - da ne pale ništa. Ne spaljivati ostatke, visoku travu, sa druge strane da se vratimo na vozila ne ostavljati upaljače, bočice parfema, na visokim temperaturama, jer takođe mogu izazvati eksploziju", ističe Jovanović.

"Sektor za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu odgovorni, da poštuju zakon i da u slučaju da primete neki požar na otvorenom pozovu Sektor za spasilačke jedinice 193", apeluje Arsenijević.

Kako su objasnili - koliko su zimi opasne grejalice, isto toliko su opasni električni uređaji u toku leta, jer su pod opterećenjem. Samo odogovornim ponašanjem, možemo zaštiti kako svoj, tako i tuđe živote. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()