Čekaonice prazne zbog manjka lekara: Srbiji nedostaje 2.300 specijalizanata

Onima koji su trenutno na specijalizaciji, stručnjaci poručuju da ne odustaju od svojih snova – jer je najvažnija motivacija

Autor: Lena Sladojević
16.01.2023. 20:49
  • Podeli:

Poznato je da zdravstvu nedostaju specijalisti, pedijatri, anesteziolozi, ginekolozi, pulmolozi. Trenutno je deficitarno 2.300 specijalizanata u 12 grana medicine. Neretko su čekaonice Domova zdravlja prazne, ali ne zato što nema pacijenata, već zato što nema lekara.

Pandemija koronavirusa najbolje nam je potvrdila koliko su važni ne samo lekari, već generalno medicinsko osoblje. I sada kada se situacija smirila, sagovornici UNE kažu da imaju previše posla.

"Verovatno i da je epidemija kovid dovela i do novih problema, koje ljudi percipiraju i to do nekih neretko suptilnih problema kojih ranije nismo bili svesni. Otvaramo jednu čitavu oblast medicine koju tek i mi kao profesionalci učimo na pravi način", kaže neurolog profesor doktor Tihomir Ilić.

"Naročito su opterećeni lekari u Domu zdravlja, kolege koji imaju veliki broj pacijenata, jer je to nekako prvi udar kada se mali pacijenti razbole. Prvo mesto gde se roditelji jave je u Dom zdravlja", kaže pedijatar doktor Saša Milićević.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" jasno pokazuju da je Srbija za samo pet godina u državnom zdravstvu ostala bez 3.000 lekara.

"Jer se nekako napravila jedna mala rupa, na taj način što su lekari stariji otišli u penziju, a mlađi lekari još nisu stasali za svoju specijalizaciju", kaže pedijatar Milićević.

Određeni broj je otišao u inostranstvo, ali to se ne događa samo kod nas, već i u drugim zemljama. Savet našeg poznatog profesora neurologije, pukovnika, a nekada i dekana Medicinskog fakulteta VMA Tihomira Ilića je jednostavan:  

"Šta je potrebno mladim ljudima da bi ostali ovde: 'Daj mi mogućnost učenja', 'Daj mi mogućnost napredovanja', da profesionalno napredujemo kroz akademsku karijeru otvorimo im pristupe sa što boljim naučnicima, doktoratima. To je često puta ne samo za lekare, već za svakog profesionalca, to je ustvari metod kako ih kupujemo".

Onima koji su trenutno na specijalizaciji, naši stručnjaci poručuju da ne odustaju od svojih snova.  

"Najvažnija je ta motivacija. Svako od nas ko upiše medicinu, upiše naravno iz humanih razloga. Međutim kada se sve to završi, postoje različiti izazovi", istakao je Milićević.

"Nađite učitelja kojeg ćete pratititi. To mora da bude kolega ili koleginica kojeg pacijenti vole", kaže Ilić.

Zbog svega toga, događa se da specijalizanti u jednoj smeni pregledaju dvostruko više pacijenata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()