Čuvena turijska kobasica stigla i u Beograd: Svi sladokusci mogu ovaj specijalitet da probaju na čuvenoj gradskoj pijaci

Ako danas niste stigli da probate turijske kobasice, to možete učiniti na Kobasicijadi u Turiji od 21. do 23. februara

Autor: Marija Milićević
25.01.2025. 20:22
  • Podeli:

Svinjetina, ruska salata i belolučene paprike, samo su neka od jela koja smo intenzivno jeli za vreme praznika. Kako januar prolazi, dolazi februar, a sa njim i tradicionalna Kobasicijada u Turiji. To znači, na meniju su kobasice, čiji smo deo mogli danas da probamo na pijaci Đeram u Beogradu.

Miris čuvenih kobasica širio se Đeram pijacom i prizivao kupce. Dobar glas daleko se čuje, pa su zato Beograđani došli da se uvere u kvalitet ovog jela. Iako cene nisu  baš bile najniže, jer su varirale od 900 za sirove do 1200 za sušene kobasice, izlagači kažu, koliko novca toliko muzike. Ukusi su različiti i o njima ne treba raspravljati, ali svi se slažu da vole da ih jedu.

Oni malo stručniji, ipak misle da to može bolje.

Nisu samo Beograđani došli da se uvere u kvalitet turijskih kobasica. Na probu su došli i kućni ljubimci.

Tradicionalno se promocije Kobasicijade organizuju u nekoliko gradova naše zemlje, a već pet godina, posledenji vikend u januaru rezervisan je za Beograđane. Oni iskusni, znali su da ne doručkuju pre nego što su pošli na pijacu.

Posetioci 41. Kobasicijade imaće prilike da se upoznaju sa lokalnom kulturom i običajima uz degustaciju. Pored različitih vrsta suvih, svežih i roštiljskih kobasica, probaće čvarke, slaninu, švarglu. Izlagači decenijama ljubomorno čuvaju recepturu kobasica, zbog čega je ona posebna u odnosu na ostale.

"Praviti uvek istu kobasicu i doći do nekih tajni koju niko neće odati samo jedino dugim radom treba to saznati i sami iskusiti. Može to nekome reći sve i opet taj bar jedno 20 puta da je napravi, pa će tek onda naučiti. Nije dovoljno čuti", kaže za UNU Zdravko Elesin, učesnik Kobasicijade Turija.

"Moraš da voliš to. Kobasicu, udruženje, svoje mesto, svoju opštinu. Tako da kad se sve to spoji, onda se dobija i kvalitet te kobasice. Znači kvalitetno meso, slanina, sve prirodno", dodaje za UNU Željko Popić, predsednik udruženje Kobasicijada Turija.

Ako danas niste stigli da probate turijske kobasice, to možete učiniti na Kobasicijadi u Turiji od 21. do 23. februara i uverite se zašto su baš ove kobasice svima omiljene.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()