Da li je na delu dogovor škola i agencija: UNA pita - zašto su ekskurzije u Srbiji postale luksuz?

Turistički poslenici objašnjavaju da su đačka putovanja poskupela zbog tržišnih uslova

Autor: Andrea Radovanović
26.08.2024. 21:15
  • Podeli:

Nova školska godina uskoro počinje, a ako se đaci nečemu raduju, onda je to zasigurno odlazak na ekskurziju. Za razliku od njih, đačka putovanja su postala prava noćna mora za većinu roditelja školaraca jer su iz godine u godinu sve skuplja. Ove jeseni, cene ekskurzija su i do 10 odsto veće zbog čega u pojedinim školama razmišljaju i o njihovom ukidanju.

Kada krene škola, prvo ćemo na ekskurziju. I to za velike pare. Pet dana u inostranstvu košta više od 80.000 dinara, a kraći izleti idu i preko 20.000. Ana Ninkov je mama dve devojčice koje idu u osnovnu školu. Njihove ekskurzije uglavnom su, kaže, u isto vreme, pa se troškovi množe sa dva.

"Mi smo recimo mlađoj ćerki jednodnevni izlet platili 6.500 dinara, a starijoj ćerki smo platili dva dana - 13.000. Za basket kamp smo platili 36.000 što isto nije mala cifra. Za te pare, četvoročlana porodica može da provede tri dana, recimo, na Tari, Zlatiboru... Mislim da bi trebalo razmišljati o tome da cene budu manje", rekla je Ana Ninkov.

Oni koji o tome razmišljaju i donose odluku, međutim, već dugo se ne vode visinom minimalne ili makar prosečne zarade roditelja, kažu iz Foruma srednjih stručnih škola. Naglašavaju da je problem to što se na tender koji raspisuje škola uglavnom javi samo jedna turistička agencija, pa i ne može mnogo da se bira.

"Ja ću reći da je to neki dogovor između menadžmenta škole i agencije i onda je to, samim tim se samo jedna agencija prijavi, čak se desi da zakupi, recimo, u tom baš terminu hotele, pa vi ne možete da zakupite hotele u terminu, ako je recimo, agencija bilo koja, zakupila već te hotele u kojima može da se odvija i rekreativna nastava i ekskurzija i bilo šta drugo što je u sklopu obrazovno-vaspitnog procesa", rekao je Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

U agencijama objašnjavaju da su đačka putovanja poskupela zbog tržišnih uslova. Skuplji su aranžmani u hotelima, ali i troškovi puta. Sve to, kažu, diktira konačnu cenu ekskurzije.

"Na cenu utiče i radno angažovanje turističkih vodiča, lokalnih vodiča, lekara, u cenu učestvuju i sve ulaznice koje ulaze u određeni aranžman, osigranje, doplata jednokrevetne sobe za lekare, vodiče...često i škole traže za profesore jednokrevetne sobe što dodatno poskupljuje cenu aranžmana, naravno i gratisi koji se traže, da gratisa nema bile bi cene daleko jeftnije", naveo je Zoran Serdar, predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam asocijacije YUTA.

A tu su i dnevnice za profesore i nastavnike.

"Ekskurzija treba da se omogući svoj deci, a to bi se moglo omogućiti ako država preuzme deo troškova, a to su te dnevnice ili prekovremeni rad za nastavnike", zaključio je Antić.

Čak i kad izdvoje pozamašnu sumu novca za kompletan aranžman, za roditelje koji dete šalju na školsko putovanje, tu nije kraj troškovima. Na spisku je i ne tako mali džeparac, kao i novac za novu garderobu ili makar obuću. Pa, kada se sve sabere, roditelji su mahom jednoglasni u stavu da je ekskurzija postala luksuz, nedostižan mnogima. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()