Da li ste se ikada našli u situaciji da nekome treba da pružite prvu pomoć?

Dok čekamo ekipu Hitne pomoći, postoji mnogo toga što možemo da učinimo sami i da time zaista spasimo nečiji život

Autor: Kristina Koturanović
10.06.2023. 20:00
  • Podeli:

Da li ste se ikada našli u situaciji da nekome treba da ukažete prvu pomoć? Mnogima se to neće nikada desiti, ali uvek može da se dogodi nešto nepredviđeno i da od naše pomoći zavisi nečiji život.

Zato je potrebno da znamo osnovne tehnike kojima nekoga možemo da održimo u životu, do dolaska Hitne pomoći.

Dok čekamo ekipu Hitne pomoći, postoji mnogo toga što možemo da učinimo sami i da time zaista spasimo nečiji život.

"Pružanjem adekvatne prve pomoći enormno se podiže šansa da povređeni preživi ukoliko je u pitanju preživljavanje ili lakše prebrodi povredu, ukoliko je u pitanju povreda", kaže za UNU predsednik Crvenog krsta Milan Mirković.

Prema njegovim rečima, na kursevima prve pomoći prvo podstiču empatiju, kako bi – pre svega – mladi ljudi bili svesni da je bitno pomoći drugome. Crveni krst je tu da ih nauči da to urade na stručan način, što, uz tradicionalne načine, danas podrazumeva i upotrebu tehnologije.

"Odavno je naš Crveni krst prepoznao potrebu za automatskim defibrilatorom. Bez pružanja KPR-a, šanse za preživljavanje su minimalne. Sa pružanjem KPR-a - one se dižu za tri odsto. A sa korišćenjem automatskih defibrilatora za 70 odsto, da će oboleli, odnosno povređeni, preživeti", objašnjava Mirković.

Mirokvić ističe da je najmanje važno da neko dobije diplomu o završenom kursu prve pomoći. Poenta je u tome da se obuka prođe od početka do kraja i da na kraju, svako bude siguran u to da je naučio da pruži adekvatnu prvu pomoć.

A dokaz da je Crveni krst lider u obuci za prvu pomoć je:

"Šest puta smo osvajali Evropsko prvenstvo i eto, možemo da kažemo da smo poslednje dve decenije lideri u ovoj oblasti u Evropi", ističe glavni sudija Crvenog krsta Marko Lučić.

U Crvenom krstu kažu da imaju sve neophodne uslove za učenje prve pomoći, a najvažnije je to da tehnike oživljavanja mogu da savladaju svi.

Svima koji još nisu prošli obuku savetuju da instaliraju plikaciju Crveni krst, koja sadrži osnovna uputstva za pružanje prve pomoći.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()