Dan društvenih igara u Božidarcu: Ceo život je igra

Kada se spoje kreativnost i ljubav prema društvenim igrama stvaraju se potpuno nove igre, a inspiracija za njih je svuda oko nas

Autor: Jana Jakšić
15.04.2023. 21:35
  • Podeli:

Kreativni tim mladih organizovao je dan društvenih igara u Ustanovi kulture Božidarac, kako bi se barem na jedan dan vratili u detinjstvo i posvetili detetu skrivenom u nama.

Bacanje kockica, izvlačenje karata i pomeranje figurica... u Božidarcu je raj za ljubitelje društvenih igara, a ideja za organizovanje ovog događaja došla je sasvim spontano.

"Ja obožavam da igram društvene igre u slobodno vreme i onda mi je palo na pamet da pozovem različite entuzijaste društvenih igara, da ih stavimo na jedno mesto i da im damo da grickamo, da pijemo piće i da igramo društevne igre. Cilj mi je bio da upoznam još neke fanove društvenih igara", kaže za UNU član "Kreativnog tima mladih Božidaraca" Jovan Pjević.

Kada se spoje kreativnost i ljubav prema društvenim igrama stvaraju se potpuno nove igre, a inspiracija za njih je svuda oko nas.

"Dešava se da krenmo od tačke 'A' do tačke 'B', krenem na posao i usput smislim neku igru. U pitanju je igra o ostanku na poslu, o prekovremenoim radu u petak popodne. Humoristicka igra u kojoj igrači 
pokušavaju da odu kući. Ko prvi završi sve svoje zadatke i ode kuci taj je pobedio", kaže Damjan Miladinović, član "Srpskog esnafa društvenih igara".

Iako novije zvuče zanimljivo, bilo je onih koji radije biraju klasične igre.

"Obožavam monopol, zato što ga igram ceo život. To se u mojoj porodici prenosi sa kolena na koleno. Moj deka je kupio mojoj mami, još pre 60-70 godina tu igru. On je dao njoj, ona je dala meni... Bukvalno se ta jedna kutija prenosi sa kolena na koleno", ističe Jovan.

Kako Ilija kaže, ceo – život je igra. Raduje ga činjenica da se na tržištu pojavljuje sve veći broj igara koje mogu da zagolicaju maštu i malo starijima.

"Sada je potpuna renesansa društvenih igara. Vidimo da izlaze iz zone 
'štreberluka' i opskurnosti i postaju vrlo standardne. Nalik su, čak bih rekao, regularnim igrama ili knjigama, po nacinu na koji se proizvode", kaže za UNU student Fakulteta dramskih umetnosti Ilija Stojković.

A za decu koja svoje slobodno vreme provode pored ekrana ima poruku.

"Sve što igramo na ekranu je u suštini proisteklo iz ovih figurica i kockica. Zato smatram da su društvene, igre na neki način, pozorište gejminga i da im, samim tim, treba posvetiti bar malo pažnje!"

Iako je takmičarski duh bio prisutan u svakom igraču,druženje i dobra zabava im je važnija od pobede.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()