Digitalno maltretiranje žena: Ono što je zabranjeno oflajn - ne sme biti dozvoljeno onlajn

Nasilje u digitalnoj sferi je stvarno nasilje, iako se dešava u virtuelnom svetu, rane ostaju zauvek i moraju se tretirati ozbiljno

Autor: Tijana Škodrić
17.11.2022. 20:13
  • Podeli:

U Srbiji je pokrenuta kampanja "Tvoje telo je tvoje! I na netu i u stvarnom svetu!", koja ima za cilj da podigne svest o nasilju na internetu.

U onlajn svetu devojčice su izložene dramatičnom kršenju ljudskih prava, ističe poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Dok partneri i inicijatori kampanje, iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, poručuju da su kazne za zlostavljače slabe.

Nasilje u digitalnoj sferi je stvarno nasilje, iako se dešava u virtuelnom svetu. Rane ostaju zauvek i moraju se tretirati ozbiljno, a dosadašnje statistike su poražavajuće. 

"U Srbiji 78 odsto žena i devojaka se ne oseća sigurno onlajn, a provode samo tr  sata na Internetu, što znači da moramo hitno nešto da preduzmemo", kaže direktor Populacionog fonda UN za Srbiju Džon Kenedi Mosoti.

"Žene su 27 puta više izložene nasilju u digitalnoj sferi, jedna od četiri devojčice prijavljuje da je bila uhođena ili seksualno uznemiravana. Često su zbunjene i ne znaju kome da prijave to nasilje, zbog toga je vrlo važan deo kampanje 'Poveri se poverenici', jer ćemo kao centralna državna institucija za unapređenje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije tretirati sve slučajeve vrlo ozbiljno", istakla je Janković. 

Kampanja BodyRight poziva donosioce odluka da poboljšaju mehanizme zaštite i mrežu podrške žrtvama, kao i da digitalno nasilje stave u zakonske okvire.

Govornici ističu da je cilj da otisak svakog korisnika, poput autorskih prava za muziku, bude zaštićen na internetu.

"Zato osnovni princip treba da bude: Ono što je zabranjeno oflajn – ne sme biti dozvoljeno onlajn!", poručuje šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

"Slušamo o starosnoj diskriminaciji, o sramoćenju i degradiranju zbog fizičkog izgleda, slušamo sva ta pogrdna obraćanja... To se ne dešava samo mladima, već i starijima i zato je kampanja namenjena svima, a upućena legislatorima i menjanju zakonskih normi", ističe Mosoti.

Statistike pokazuju i da je 57 odsto konzumenata interneta iskusilo onlajn nasilje, što je više od procenta ljudi koji doživljavaju nasilje u realnom svetu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()