Donatorstvo je herojstvo: Sa jednim DA otvara se put u novi život

Imamo tim lekara koji može da izvede ove komplikovane procedure, ali na žalost nemamo donore.

12.10.2022. 20:20
  • Podeli:

Oko 2.000 ljudi u Srbiji čeka transplantaciju organa. Od toga oko hilljadu rožnjače, više od 700 bubrega, a na jetru i srce čeka više od 50 osoba. Imamo tim lekara koji može da izvede ove komplikovane procedure, ali na žalost nemamo donore.

Tridesetčetvorogodišnja Ivana je majka male devojčice. Radi posao koji voli. Život je pred njom, a ovaj koji sada vodi je svakodnevna borba. Na žalost, i njeno ime se nalazi na listi čekanja za transplantaciju organa i to bubrega. Svaki put kada joj telefon zazvoni nada se da je to upravo onaj poziv - koji život znači.

"To je život pun odricanja i ograničenja. Sama ta činjenica da ste vezani za bolnicu svakodnevno ili svaki drugi dan po četiri sata umesto sa svojim detetom koje sada četiri i po godine i ona nikada više neće imati te godine. Meni čini da se osećam dodatno loše", kaže Ivana Jović iz Udruženja "Donatorstvo je herojstvo".

Rešenje za Ivanin problem postoji, ali donora u Srbiji nema. Naša zemlja je na poslednjem mestu u Evropi po donorstvu. Od početka ove godine kod nas je urađena samo jedna transplatacija.

"Osećaš se odbačeno, kao da tvoj život nije vredan, kao da nas 2.000 koji smo na listi nema pravo i mogućnost da dočeka sutra, iako je na primer u susednoj Hrvatskoj prošle godine bilo 268 transplatcija, a kod nas pet, to još više deprimira čoveka", kaže Ivana.

I pored loše statistike-ovi borci nikada ne gube nadu. Povodom Evropskog dana donora organa simbolično je zasađeno drvo u znak velike zahvalnosti herojima koji više nisu sa nama, a zahvaljujući čijim doniranim orrganima je nečiji život dobio drugu šansu.

"Nema donatorstva i nema transplatacije ljudskih organa i presađivanja ljudskih organa, bez donora. Zato hoću da kažem svim građanima da je ovo jedinstvena šansa da kad nekog izgubite u tom nekom gubitku napravite i neko dobro delo i da kroz gubitak nešto i dobijete", kaže dr Vojislav Radosavljević, zamenik direktora Uprave za biomedicinu.

Najteže bolesti ne zaobilaze ni najmlađe. Trenutno u Srbiji je oko 30 mališana koji se danas umesto u školskim klupama nalaze u bolnicama. Uz jedno DA, odobrenje članova porodice, jedno srce koje stane, može nastaviti da kuca u grudima nekog kome to znači šansu za neki novi i bolji život.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()