Fudbal odavno u drugom planu, a utakmice su ring: Istraživali smo - ko su zapravo pravi navijači

Krvav sukob navijača hrvatskog Dinama i grčkog AEK-a ostavio je svetsku sportsku javnost u šoku

Autor: Danka Savić
09.08.2023. 19:37
  • Podeli:

Krvav sukob navijača hrvatskog Dinama i grčkog AEK-a ostavio je svetsku sportsku javnost u šoku. 

Čuveni Bed blu bojsi, zahvaljujući bogatoj istoriji huliganskih napada i navijačkih okršaja, na ovaj način otvorili su stare rane i podsetili na jedan ružan i crn dan jugoslovenskog fudbala.

Upravo je utakmica između Zvezde i Dinama svrstana u top pet utakmica koje su promenile svet sporta, zapalila "bure baruta" i najavila raspad Jugoslavije.

"To je na neki način bio kultni incident, svi ga targetiraju kao uvod u raspad bivše Jugoslavije. Imali smo situaciju u Đenovi kada su igrali Jugoslavija-Italija, slučaj Bogdanov, nered navijača, utakmica Srbija-Albanija, onaj famozni dron sa onom zastavom, toga je dosta bilo", kaže sportski novinar Dejan Kondić.

Bilo je i biće, ali ne u ovakvim i ovolikim razmerama. Fudbal je već odavno u drugom planu. Utakmice su postale dobre prilike za obračune, ali ne "pesnicom" već hladnim oružjem.

"To je danas društvena stvarnost globalnog sveta, nasilnika i nasilja. Pravih navijača je bilo uvek i biće. Potrebno je možda ovom problemu prići još suptilinije i u okviru društva tražiti tu integrisanost i mere samozaštite i zaštite u okviru samih navijača, više raditi, jer je dražva zabavljena krupnijim problemima", kaže sociolog Peja Đurašinović.

Da je država zabavljena krupnijim problemima, svedoče i sve veći propusti nadležnih prilikom organizovanja utakmica.

"Kad ulazite na neku manifestaciju, bilo da je dvorana, stadion, to su pretresi, to ide do granica ne možete ni zamisliti ako hoće. Evo istočne tribine, mi smo sakrili jednom tu 100 dimnih bombi, ne znam gdje smo ih zašuškali, to je bila građevina i sad je, mi dolazimo na utakmice one su nađene. E to sad na granicama, neverovatno. To jesu propusti nadležnih institucija", kaže bivši vođa navijača FK "Borac" Saša Lazić Medo.

"Takve neke scene na stadionima se dešavaju, baci se baklja, baci se flaša, to uradi pojedinac i našteti klubu. Međutim, imamo i organizovano delovanje navijača. Taj tifo pokret, taj navijački pokret, tendencije su u celom svetu, da je još ta tvrda struja zastupljena ovde kod nas, na području bivše Jugoslavije, dole Grčka, Turska, Italija", dodaje Kondić.

I tako, ono što je i sređenim zemljama "navijački incident", kod nas je to nešto što se podrazumeva. Ko su zapravo pravi navijači?

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()