Gradiće se Tiršova 2: Nova dečja klinika nići će u Beogradu, poznato kako će izgledati

Za gradnju klinike EU će Srbiji dati najveći grant dosad

06.03.2023. 14:05
  • Podeli:
tiršova 2 arhitektonsko građevinski institut-6405e4af05da4.webp Foto: Arhitektonsko građevinski institut

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević potpisaće danas u Parizu Sporazum o dodeli bespovratne pomoći (granta) između Republike Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope u vrednosti do 35 miliona evra za igradnju Univerzitetske dečije klinike Tiršova 2.

Najveći grant EU dosad

Zajednički fond za dodelu bespovratnih sredstava donira sredstva za finansiranje aktivnosti u okviru podrške implementacije zajma CEB „Izgradnja nove Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 u Beogradu – LD 2009 (2019)“ u vrednosti od 35 miliona evra, a ministar Blagojević kaže za Tanjug da je to najveći grant koji je Evropska unija ikada dala Srbiji. 

Projekat o izgradnji pripremljen je u bliskoj saradnji medicinskog osoblja i menadžmenta sadašnje Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" i Ministarstva za javna ulaganja. 

"Univerzitetska dečja klinika Tiršova je trenutno značajno opterećena svim nedostacima vezanim za stari objekat, koji ne omogućava adekvatne uslove za ugradnju i nesmetan rad savremene opreme. Glavni cilj projekta je izgradnja nove, moderne Univerzitetske dečje klinike, opremljene medicinskom infrastrukturom visokog nivoa do kraja 2026. godine. Nova klinika moći će da pruža zdravstvene usluge mladim pacijentima u Srbiji u skladu sa evropskim standardima. Pored toga, klinika će moći da zadovolji specifične, složene pedijatrijske potrebe susednih zemalja na osnovu bilateralnih sporazuma između država", poručio je ministar. 

Novu kliniku karakterisaće povećan prostor u operacionim salama i bolesničkim sobama. 

"Očekuje se povećanje ukupne izgrađene površine sa 11.000,00 na 33.297,00 kvadratnih metara. Očekuje se povećanje ukupne površine koja se koristi u medicinske svrhe sa 7.000,00 na 22.676,00 kvadrtnih metara", poručio je ministar. 

Roditelji će moći da ostanu sa decom u bolnici

Dodaje da će, takođe biti ugrađeni i efikasniji sistemi grejanja, ventilacije i klimatizacije i poboljšana funkcionalnost bolnice.

"Bolji uslovi za rad medicinskog osoblja, bolji smeštaj pacijenata i njihovih porodica i veća privatnost pacijenata i porodica. Očekuje se povećanje površine po krevetu i površine po lekaru sa 37,60  na 116,40, odnosno sa 77,50 na 165,00 kvadratnih metara", ističe on.

Blagojević je pojasnio da se očekuje i smanjenje broja bolničkih prijema sa 13.000,00 na 11.950,00, što je, kako kaže, u direktnoj vezi sa narednim ishodom "Broj ambulantnih prijema", za koji se očekuje povećanje sa 1.863,00 na 6.640,00.

"Cilj je da se što više dece primi, a što manje zadrži na lečenju. Broj bolničkih kreveta će se efektivno smanjiti kao rezultat efikasnijeg i efektivnijeg lečenja pacijenata budući da se očekuje da će se prosečna dužina boravka smanjiti kao rezultat tehnološkog napretka i ambulantnih usluga. Takođe, biće poboljšana pristupačnost, protivpožarna sigurnost i sistemi evakuacije", poručio je Blagojević.

Prema njegovim rečima, cilj je da ta bolnica integriše najnoviju medicinsku nauku i napredak u praksi – sofisticiranije dijagnostičko snimanje, minimalno invazivne tehnologije dijagnostike i lečenja, sigurnije i preciznije hirurške tehnologije, robotska hirurgija, sofisticiranije praćenje pacijenata, nova polja terapijske dijagnoze i lečenja, kao što je genetika.

Nova Univerzitetska dečja klinika Tiršova biće izgrađena na lokaciji u neposrednoj blizini sadašnjeg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije na kojoj se nalazi više različitih klinika. 

"Nalaziće se u blizini Klinike za ginekologiju i akušerstvo, sa porodilištem, a na 500 metara od sadašnje Univerzitetske dečje klinike Tiršova. Objekat će imati oko 66.000 kvadratnih metara, sa velikom podzemnom garažom i jednostavnim pristupom autoputu. Organizacija i struktura objekta projektovana je u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, uspostavljenom kroz intenzivni dijalog između korisnika (medicinskog osoblja i menadžmenta Univerzitetske dečje klinike Tiršova) i međunarodnih stručnjaka angažovanih u fazama izrade prethodne studije izvodljivosti i studije izvodljivosti", rekao je Blagojević.

Naglašava da će krajnji korisnici nove zgrade klinike biti isto medicinsko osoblje koje trenutno radi u postojećoj Univerzitetske dečje klinike Tiršova i ista populacija pacijenata. 

"Važno je napomenuti da je zdravstveno osiguranje u Srbiji dostupno svima i da je podjednako kvalitetno, bez obzira na socijalnu kategoriju pacijenata. Srbija ima bilateralne sporazume sa nekim zemljama u regionu i troškove lečenja njihovih pacijenata pokriva javno zdravstveno osiguranje tih zemalja. Prednosti novog prostora biće očigledne za sve pacijente, ali će glavno povećanje kvaliteta usluga biti usmereno na ugrožene kategorije, koje pripadaju socijalnim kategorijama sa niskim primanjima", rekao je Blagojević. 

Univerzitetska dečja klinika Tiršova trenutno ne pruža podršku roditeljima u pratnji, jer nema kreveta za roditelje, čija deca moraju da ostanu u bolnici. To, prema rečima ministra, stvara ogromne probleme građanima sa niskim primanjima, koji dolaze iz udaljenih gradova ili iz ruralnih sredina i koji nisu u mogućnosti da sebi obezbede smeštaj. 

"Nova zgrada imaće dovoljne kapacitete da se obezbedi odgovarajući porodični smeštaj u dvokrevetnim sobama, što će imati i terapeutske efekte na pacijente", zaključio je on. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()