Gradski muzeji otvorili vrata povodom Sretenja

Posetioci će 15. i 16. ferbuara moći da obiđu postavke, koji svedoče o našoj bogatoj istoriji.

Autor: Lena Sladojević
15.02.2023. 19:32
  • Podeli:

Imajući u vidu da Dan državnosti Republike Srbije objedinjuje dva važna istorijska događaja – podizanje Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804. i usvajanje prvog ustava tadašnje Kneževine Srbije 1835. u Kragujevcu – tzv. Sretenjski ustav, gradski muzeji su otvorili svoja vrata i to besplatno.

Kada ste poslednji put bili na druženju sa Nadeždom Petrović? U konaku knjeginje Ljubice?

U šetnji sa prekim voždom Karađorđem kog su se plašili i Turci i Srbi?

„Ovo su sale u kojima su prikazani Prvi i Drugi srpski ustanak i kasnije stvaranje moderne srpske države i dalje. U pravom delu možete videti oružje i opremu ustanika, među kojima je najznačajnije, oprema, oružje hajduk Veljka Stankovića, a isto tako i vojvodske zastave koje su originalno sačuvane iz tog perioda“, objašnjava muzejski savetnik Vojnog muzeja dr Mirko Peković.

Tu su i eksponati Đorđa Petrovića Karađorđa, vođe Prvog srpskog ustanka podignutog na Sretenje 1804. godine u Orašcu, kao otpor turskom ugnjetavanju.

Ustanak je počeo neposredno posle Seče knezova, kada je pogubljen veliki broj viđenijih Srba tog vremena.

„Imate i Miloša Obrenovića koji je doneo Sretenjski ustav koji će umnogome obeležiti dalje korake na razvoju srpske državnosti“, kaže Peković.

Kako biste bolje sagledali i taj period naše istorije, možete otići i u drugi muzej.

„Konak kneginje Ljubice je izuzetan objekat iz 1929. godine u kome se nalazi stalna postavka, dostupna od i od 1980. godine posvećena enterijerima tridesetih godina XIX veka do 1882. godine kada je proglašena Kraljevina Srbija“, ističe kustos muzeja Grada Beograda Dušan Jovanović.

Povodom obeležavanja Dana državnosti, u Velikoj sali Narodnog muzeja otovorena je i  izložba "Nadežda Petrović. Modernost i nacija", priređena u čast 150. godišnjice rođenja naše velike umetnice.

Ona je bila svestrana ličnost: bavila se slikarstvom, likovnom kritikom, fotografijom, ženskom emancipacijom, političkim i nacionalnim pitanjima, u cilju da na njih utiče svojom borbom za napredak naroda i čovečanstva. Ta postavka je izazvala najviše pažnje. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()