I zlatne, i srebrne, i bronzane: Sve medalje naših matematičara sijaju zlatnim sjajem

Imamo mnogo razloga da se ponosimo decom koja na najlepši način predstavljaju Srbiju na prestižnim takmičenjima

Autor: Lena Sladojević
05.08.2023. 21:06
  • Podeli:

I ovoga leta naši mladi matematičari, informatičari i hemičari osvajaju brojne medalje širom planete.

Sijaju i zlatne, i srebrne, i bronzane, a mi imamo mnogo razloga da se ponosimo decom koja na najlepši način predstavljaju našu zemlju na prestižnim takmičenjima.

Međunarodna olimpijada iz fizike u Japanu, pet učenika – pet bronzanih medalja. Treća ženska Olimpijada iz informatike u Švedskoj – jedna srebrna i dve bronzane medalje. I to je samo mali deo onoga što su osvojili.

"Učenici iz Srbije i Matemačke gimnazije su učestvovali na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Japanu, to je najprestižnije svetsko takmičenje. Tu je Srbija osvojila četiri medalje i dve pohvale. Od toga je pet učenika Matematičke gimnazije, najbolji je Matija Vukelić. Osvojio je srebrnu medalju i on je time završio takmičenje za Srbiju. Osvojio je u toku školovanja više od 20 medalja", kaže za UNU direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu Mirjana Katić.

Medalje su osvojili i na Međunarodnom takmičenju "Matematika bez granica".

"Ono što je zanimljivo, postojala su tri kruga pre finalnog. Učestvovalo je, verovali ili ne, 18.000 učenika iz celog sveta, iz 23 zemlje. I naša učenica Mina Mijatović, koja je završila treći razred Matematičke gimnazije je apsolutni pobednik u sve tri kategorije", ističe Katić.

Radost su doneli i mladi hemičari na svetskoj Olimpijadi iz hemije u Cirihu. Oni su nas obradovali sa tri medalje, među kojima je i učenik Uroš Poleksić.

"Presrećan sam stvarno što sam to postigao. To je ono zaista što sam istinski želeo svih ovih godina i zbog čega sam se, između ostalog, takmičio. Ne samo zato što volim hemiju", kaže mladi hemičar za UNU.

Kako je i sam tražio savete od bivših olimpijaca, tako ih i on sada daje mlađim učenicima.

"Da ne hvataju prevelike korake odjednom. Nekome uspeh dođe odmah, a nekome dođe tek na kraju, a nekome dolazi u koracima", savetuje Poleksić.

Veliko je pitanje koliko mi kao društvo možemo da prepoznamo uspeh Uroša i svih drugih zlatnih učenika, ali i prosvetnih radnika koji u njih ulažu znanje i trud.

"Kao društvo moramo da vaspitamo nove generacije u Srbiji koliko je važno zanimanje nastavnika, doktora. Da shvate da nije samo lični uspeh novac, dobar posao, ono što je smisao života. Želim da deca u Srbiji žive život gde će slušati svoje srce, osim svog razuma", zaključuje profesorka Katić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()