Izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima: Srbija zadržala istu poziciju

Izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima objavljuje se od 2001. godine.

16.06.2023. 10:48
  • Podeli:
trgovina-ljudima-pixabay.jpg Foto: Pixabay

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu Srbija je zadržala istu poziciju, u kategoriji dva, gde se nalazi većina zemalja našeg regiona, kao država u kojoj je potrebno dodatno pratiti situaciju.

U izveštaju koji je u Vašingtonu predstavio državi sekretar SAD Entoni Blinken, navodi se da vlasti u Srbiji ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali da ulažu značajne napore da to učine.

Prema izveštaju, oni su obuhvatali identifikaciju više žrtava, kao i napore za pomoć žrtvama trgovine ljudima Centra koji je specijalizovan za to. 

Navodi se da je istražen i procesuiran manji broj optuženih trgovaca ljudima i da su smanjeni novčani resursi Centru za pomoć žrtvama nasilja, uprkos konstantnom nedostatku osoblja i para. 

Primećeno je da Nacionalni akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima nije usvojen i da se Savet za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji nije sastao tri godine, dok je funkcija nacionalnog koordinatora i dalje upražnjena.

Izveštaj sadrži više preporuka među kojima se navodi da je potrebno istražiti i krivično goniti krivična dela trgovine ljudima i zahtevati adekvatne kazne za osuđene trgovce ljudima, uključujući službenike koji su osuđeni. 

Preporučuje se raspodela dovoljno sredstava za rad Centra za pomoć žrtvama trgovine ljudima, kako bi identifikovao žrtve i sproveo napore u zaštiti žrtava i vodio sklonište za njihov smeštaj, kao i dodela odgovarajućih novčanih sredstva za nevladine organizacije koje pomažu žrtvama.

Stejt department između ostalog navodi i da je potrebno obučiti istražitelje, tužioce i sudije o načinima pristupanju žrtvama i uspostaviti mehanizme za upućivanje predmeta obučenim tužiocima i sudijama.

U izveštaju se takođe preporučuje i usaglašavanje tela za koordinaciju, usvajanje strategije i Nacionalnog akcionog plana za borbu protiv trgovine ljudima.

Što se tiče takozvanog Kosova, koje se u izveštaju Stejt departmenta posebno obrađuje, navodi se da je ono zadržalo drugi nivo kategorizacije i da prištinske privremene institucije "ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminisanje trgovine ljudima", ali da ulažu značajne napore da to učini.

U regionu je Crna Gora, prema izveštaju Stejt departmenta, nazadovala u odnosu na prethodnu godinu, i nalazi se u kategoriji dva, kao zemlja u kojoj je kako se navodi "potrebno dodatno pratiti situaciju".

Takođe je precizirano da vlasti Crne Gore ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali i da ulažu značajne napore da to učine.

U izveštaju se navodi da su napori podrazumevali krivično gonjenje više optuženih i identifikovanje žrtava trgovine ljudima, i usvajanje Nacionalnog akcionog plana za 2022. godinu, kao i da su se koordinaciona tela dosledno sastajala. 

Navodi se i da vlada "nije iskazala veće sveukupne napore u odnosu na prethodni izveštaj”. Izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima objavljuje se od 2001. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()