Kako da izvadite novi pasoš: Koliko košta brzo izdavanje i da li možete da podnesete zahtev pre nego istekne stari

Ukoliko želite da izdate putnu ispravu po hitnom postupku, naknada je 5.000 dinara

15.04.2024. 15:20
  • Podeli:
Pasoš Srbije-639b324d8760e.webp Foto: Profimedia

Mnogi se sete da im je pasoš istekao tek kad krenu godišnji odmori, a večita je nedoumica - koliko pre isteka starog pasoša možemo da izvadimo novi.

Sve detalje otkrila je načelnica odeljenja za državljanstvo i druge upravne poslove Aleksandra Marković gostujući na TV Prva.

"Zahtev za izdavanje putne isprave, građani koji imaju prijavljeno prebivalište u Beogradu, mogu podneti u bilo kojoj policijskoj stanici na teritoriji Beograda, bez obzira u kojoj opštini su prijavljeni. I to, neposrednim dolaskom u policijsku stanicu ili zakazivanjem putem portala e-uprava", odmah je objasnila načelnica.

Naknada za Izdavanje pasoša po redovnom postupku je 3.200 dinara, a ukoliko želite da izdate putnu ispravu po hitnom postupku, naknada je 5.000 dinara. Kako je dodala, hitno izdavanje pasoša bez dokaza o hitnosti koštaće vas 8.600 dinara.

"Ukoliko vam je potrebno da hitno izvadite pasoš, potrebno je da podnesete dokaz o hitnosti, koji recimo podrazumeva potvrdu da vam je potrebno lečenje u inostranstvu, da je u pitanju smrtni slučaj. Potrebno je da u pisanom obliku podnesete zahtev, a cena je tada niža ", objašnjava Aleksandra Marković.

Zahtev za izdavanje pasoša regularno možete podneti šest meseci pre isteka važećeg, a ukoliko vam pasoš ističe za više od sedam meseci, a ipak vam je potreban nov, cena je 4.200 dinara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()