Kako je srpski golub preleteo 1.700 kilometara do kuće

Možete li da poverujete da je jedan običan golub prešao put od Španije do sela Tabanovići u blizini Šapca za 21 dan?

11.09.2022. 19:28
  • Podeli:
golub ptica pixabay.jpg Foto: Pixabay

Nije reč o običnom golubu, reč je o golubu pismonoši Miomira Novakovića koji je jedini, od 139 golubova u srpskom timu, uspeo to da učini.

U jednom golubarniku se nalazi heroj koji je uspeo da završi pravo epsko putovanje. On je prešao put od preko 1.700 km da se vrati do svog legla. I za to mu je bio potreban 21 dan. Više od 800 golubova je učestvovalo na takmičenju, a svega 11 je završilo trku, među njima i naš današnji heroj.

Miomir Novaković, pilot pukovnik, kaže kako sada umesto njega lete golubovi, a on može da uživa u penziji i njihovom letu, što mu je sada glavni hobi.

"Ljubav prema golubovima potiče od najranijih dana, da kažemo dečačkih dana. Dok još nisam u osnovnu školu pošao", priča Novaković.

Da bi se postigli ovako veliki uspesi na takmičenjima, potrebni su uporni treninzi. Miomirov svaki dan počinje vežbanjem i puštanjem golubova.

"Mi golubove kao mlade odgajamo, nauče se letu oko kuće. Kada se ujate, onda počinjemo da ih nosimo van golubarnika, odnosno van mesta odakle je golubarnik. Na 5 km ... Pa onda povećavamo na sve više, na 10, pa na 20, 50, 100 i onda već posle 100 počinju trke i oni već znaju", pojašnjava Novaković.

Postoji čip koji je povezan za nogu goluba, koji prati let. Tako da kada golub stigne do cilja, registruje se vreme dolaska. Na taj način se meri i brzina kojom je leteo, a mogu da lete i preko 100km/h.

"Praktično, on je prešao i zvanično što je mereno 1.732 kilometra, od mesta puštanja do mesta golubarnika, to su koordinate ubeležene i tako je izračunata ta udaljenost.  A on je prešao, mnogo, mnogo više, jer u to vreme kad se trka odvijala bile su i suše, bili su požari u Španiji. Bilo je i lošeg vremena na letu", kaže Novaković.

Heroj današnje priče morao je da preleti put od San Sebastijana u Španiji do sela u Sremu. Niko ne zna kako je izgledao ovaj put, kako se snalazio za hranu, za vodu. Ali uspeo je da se vrati na mesto gde je rođen. 

"Došao je na mesto gde je navikao da bude. Jednostavno to je njegov centar sveta", hvali Novaković svog ljubimca.

Idealni uslovi za dug let golubova su slabija strujanja na visini, kada ne pada kiša i kada nije previše toplo. 

Ne znamo kroz šta je sve ovaj heroj prošao na poslednjem putovanju, ali znamo da je posle velikog broja uspeha na takmičenjima, došao do zaslužene penzije.  Sada će konačno moći da leti gde god poželi. 

Ali verovatno će se ipak vratiti kući. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()