Kako razgovarati sa decom nakon tragedije: Važno je koliko dete ima godina

Razgovori ne treba da traju dugo

Autor: Lena Sladojević
08.05.2023. 20:12
  • Podeli:

Nekoliko dana posle nezapamćenih tragedija koje su zadesile našu zemlju, bilo je mnogo govora o tome kako pristupiti deci.

Glavna poruka je da je potrebno da razgovaramo sa decom. Mi smo pitali na koji način to da učinite, u zavisnosti od uzrasta deteta.

Iako se sa pojmom smrti i ubistva susretnu već u crtanim filmovima, a kasnije i u filmovima, roditelji pre ili kasnije moraju deci da objasne šta to znači.

"Na primer, detetu do sedam godina je jako teško to približiti i ako dete nije u kolektivu, onda možda i ne treba ulaziti u tu priču. No, od sedme godine pa nadalje dete ipak ulazi i ide u školu i tada to treba približiti", kaže porodični psihoterapeut Vera Despotović.

Ti razgovori ne treba da traju dugo, dodaje, kako se deca ne bi izgubila u gomili informacija.

"Treba da kažu da nekada deca, koja imaju neke probleme i koja su bolesna mentalno i ukoliko su mnogo ljuti, nažalost mogu da urade nešto, što je mnogo strašno i mnogo teško. Da mogu da povrede drugog i čak i u nekim izuzetnim situacijama i ubiju nekoga", ističe Despotović.

Za tako delikatne teme, neophodno je i da se izgradi poverenje između roditelja i dece, smatraju stručnjaci.

"Zato je mnogo važno kada i dete ima i neke manje probleme da treba da uči kako da izađe na kraj sa ljutnjom i to je već prilika da roditelj razgovara sa decom. Kako kada si ljut, kako kada je teško", zaključuje Vera Despotović.

Zaključak je da razgovori moraju da se vode na vreme, da manji problemi moraju da se rešavaju na vreme, kako ne bi došlo do većih jer onda nema nazad.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()