Ko ima pravo da iznajmi tenk ili top iz Vojnog muzeja?

Muzejski savetnik tvrdi da su u pitanju rashodovani predmeti koje muzej čuva i da se oni ne iznose sa Kalemegdana

04.01.2022. 17:06
  • Podeli:
Vojni_muzej_beograd_Pixabay-1664282011004.webp Foto: Pixabay

Detalje o tome ko ima pravo i pod kojim uslovima da iznajmi muzejske predmete kako bi ih fotografisao i snimio, pojasnio je muzejski savetnik Vojnog muzeja u Beogradu Mirko Peković.

Povodom cenovnika objavljenog u "Službenom vojnom listu" Ministarstva odbrane, gde top, tenk, mitraljez ili oklop mogu da se iznajme po ceni od 1.000 do 50.000 dinara, sagovornik Une je naglasio da su to rashodovani predmeti koje muzej čuva i da se oni ne iznose sa Kalemegdana.

"To su predmeti koji nisu uvedeni u registar kulturnih dobara, jer kulturna dobra se ne iznamljuju. U pitanju su primerci oružja i uniforma iz grupacije 1. i 2. svetskog rata i namenjeni su za snimanja filmova i serija", rekao je muzejski savetnik.

Prema njegovim rečima, svaki predmet mora da dobije odobrenje resornog ministarstva.

"Fizičko lice može da iznajmi naše predmete, ali im je takođe potrebno odobrenje ministarstva odbrane, posle odobrenja se zaključuje ugovor, a eventualno uništenje ili kvar se naplaćuju od obaveznog osiguranja", pojasnio je Peković i dodao da je čitav povod za ovakvu odluku prihodovanje institucije.

Foto: Shutterstock

Iz Ministarstva odbrane su za Unu saopštili da ova praksa postoji oduvek i da se sprovodi u skladu sa zakonima i podzakonskim propisima koji uređuju pružanje usluga iz nadležnosti kulture, odnosno muzejske delatnosti i materijalnog poslovanja u MO i Vojsci Srbije.

"Pravilnik je donet 2016. godine i od tada se izrađuje Cenovnik pružanja usluga iz nadležnosti kulture u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, koji se donosi svake godine. Mogućnost iznajmljivanja muzejskih predmeta postojala je i pre donošenja navedenog Cenovnika, tj. do 2014. godine. Ustanove kulture tada su, svaka za sebe, izrađivale cenovnike, koje su odobravale nadležne starešine u skladu sa tadašnjim propisima o materijalnom poslovanju i drugim propisima iz oblasti kulture", saopštili su iz ministarstva.

Za snimanje muzejskih predmeta, kako su dodali, najčešće se obraćaju produkcijske ili televizijske kuće, kao i eminentni radnici u oblasti kulture.

"Takvi snimci najviše su korišćeni za filmove i serije sa temama iz nacionalne i vojne istorije, u kojima se vrednuju vojne tradicije i afirmišu vojni poziv i Vojska Srbije. Muzejski predmeti takođe su i fotografisani radi objavljivanja u publikacijama sa temama iz nacionalne i vojne istorije i temama od značaja za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije", naveli su nadležni i naglasili da bi muzejski predmeti bili iznajmljeni, potrebno je da pravno ili fizičko lice podnese molbu nadležnoj organizacionoj jedinici za kulturu u Ministarstvu odbrane.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()