Ko to snima i za šta će mu snimci: Oko kamere vreba građane, a država ih ne štiti

Nacrt predviđa i da policija može da uđe u stan bez naloga suda, vraćanje u upotrebu gumenih metaka i da ministar ima mnogo veća ovlašćenja od sadašnjih.

Autor: Zvonko Ninkov
20.12.2022. 20:27
  • Podeli:

Da nas posmatraju, prate, snimaju - nije ništa novo, jer kamere su svuda oko nas. Nevolja je što bi, po novom nacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima, to lako moglo da bude zloupotrebljeno.

To što ste u masi, ne znači da niste primećeni. Da policija u Srbiji možda već nezakonito snima građane, posumnjali su učesnici protesta protiv Rio Tinta kada su počele da im stižu prekršajne prijave, a da nisu ni bili legitimisani.

Novi nacrt Zakona dozvoljava takva snimanja, pa i njihovo čuvanje.

„Snimak prolazi sve vreme kroz sistem za analitiku, koji praktično od lica građana pravi tzv. šablone. To su mali kodovi koji su jako jednostavni za skladištenje i dalju pretragu i analitiku. Ti sami šabloni se po ovom nacrtu zakona i proceni uticaja zadržavaju do 72 sata“, kaže Filip Milošević iz Share fondacije.

To, međutim, nije sve jer neki snimci mogu da se skladište i do 12 meseci. Nacrt predviđa i da policija može da uđe u stan bez naloga suda, vraćanje u upotrebu gumenih metaka i da ministar ima mnogo veća ovlašćenja od sadašnjih.

Zbog takvih rešenja sličan nacrt povučen je prošle godine posle pritiska javnosti. Za ovaj novi nevladin sektor kaže - isti je, samo malo ušminkan.

„Ovaj nacrt policiji daje veća ovlašćenja, koja deluje da su usmerena direktno protiv građana, pre svega protiv onih izražavaju protest i nezadovoljstvo, na ovaj ili onaj način, stanjem u društvu i da omogućava skoro, pa totalnu političku kontrolu i upliv u operativni rad policije“, objašnjava Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Na predstavljanju nacrta predstavnici MUP-a rekli su da su mnoga tumačenja pogrešna, da javna rasprava tek predstoji i da će neki članovi zakona biti precizirani.

Ministar kojem su ljudska prava u opisu posla - još nema stav.

„Videli smo Zakon i čitamo. Oglasićemo se na vreme“, rekao je ministar Tomislav Žigmanov.

I dok se ministar i poverenik ne oglase, pravnici kažu da je ovo "korak dalje od reforme policije da postane servis građana", kao i da će samo povećati nepoverenje u policiju. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()