Lažne dojave o bombama: UNA istražuje - kako se škole nose sa tim, a kako roditelji?

Neka deca teže prolaze kroz stresne situacije, kao što su ove

Autor: Zvonko Ninkov
11.12.2023. 20:16
  • Podeli:

Veći broj beogradskih osnovnih i srednjih škola ponovo je jutros evakuisan, nakon što je MUP dobio dojave o postavljenim bombama. Policija je, posle provere, utvrdila da su pretnje bombama lažne. Pošto se to već danima ponavlja, proveravali smo u jednoj školi kako se nose sa tim, šta govore deci, ali i kako bi roditelji trebalo da pričaju sa decom u takvim situacijama, posebno posle tragičnog događaja u Ribnikaru.

Deca iz popodnevne smene u OŠ "Kneginja Milica" bezbrižno odlaze na sledeći čas. Njihovi drugari koji su jutros bili u školi, međutim, morali su da po ko zna koji napuste učionice zbog dojave policiji da je postavljena bomba. Direktor Darko Eger seća se da su prve pretnje stigle još pre godinu i po i da su mališani od tada dobro upućeni kako se ponaša u takvim situacijama.

"Škola se prazni po evakuacionom planu za vanredne situacije, sa njima su, naravno, u tom trenutku ili predmetni nastavnici ili odeljenske starešine, kada je to slučaj od 1. do 4. razreda, učitelji i učiteljice. Zauzimaju svoje mesto u redu i izlazi se na izlazima koji su najbliži tada i kako je to po planu", kaže za UNU direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger.

Ako je školski policajac obučen za kontradiverzionu zaštitu, onda se provera, uz specijalnu ekipu MUP-a, završava u roku od jednog školskog časa. 

U školama u kojima to ide sporije, deca se vraćaju kući i imaju onlajn nastavu. U oba slučaja bitno je i da roditelji razgovaraju sa njima, ali onda kada deca budu spremna za to.

"Treba razgovarati kako se osećaju, ako su spremna na to i koliko to povezuju sa nekim ranijim rešavanjima. Vi znate da je i prethodna školska godina i zbog tih dojava naglo prekinuta i to je ono što deci negde uskraćuje proces koji treba da bude obezbeđen tokom školovanja i boravka na nastavi", kaže psiholog Branka Tišma.

Neka deca teže prolaze kroz stresne situacije, kao što su ove i u tom slučaju roditelji treba da ispričaju šta osećaju i šta se čini da se to prevaziđe.

Važno je, takođe, i da deca ne shvate pretnje kao nekakvu igru bez posledica, već da je sve ozbiljna stvar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()