Mesto zabave i provoda za sve uzraste: UNA u Viteškom parku u Zemunu

Mesto gde se možete oprobati u viteškim disciplinama, ali i naučiti nešto o srednjovekovnoj kulturi

Autor: Una Đuričić
07.04.2024. 20:40
  • Podeli:

Beograd uvek ima nešto posebno da ponudi gostima ali i Beograđanima. Sa dolaskom proleća na Zemunskom keju otvoren je Viteški park koji je mesto zabave i provoda za sve uzraste. Tu se možete oprobati u viteškim disciplinama, ali naučiti nešto o srednjovekovnoj kulturi.

Praktikovanje srednjovekovnih veština poboljšava kordinaciju i odvraća pažnju od mobilnih telefona. Posetioci Viteškog parka na Zemunskom keju svakodnevno mogu da se obuku u kostime i autentične viteške šlemove, vežbaju bacanje koplja, sekira, gađanje lukom i strelom ili i ostale veštine koje se praktikuju na turnirima iz davnih vremena.

"U njemu vežbamo, treniramo, organizujemo razne manifestacije, viteške turnire, događaje, razni praznika. Tu nam dolaze gosti iz inostranstva, iz mnogih zemalja koji se bave sličnim viteškim stvarima kao i mi. Rusi, Česi, Mađari, Italijani, Poljaci i tako dalje", kaže predsednik Srpskog Viteškog Reda "Svibor" Radivoje Radulović.

Pored kostima i vežbanja na pristanu se nalazi i viteški muzej gde možete saznati kako su funkcionisale srednjovekovne sprave za opsadu gradova, šta su nosili pravi vitezovi i koja su oružja koristili.

"U muzeju se nalaze ti kostimi, oklopi, šlemovi, štitovi, heraldičke zastave, razne vrste replika srednjovekovnih oružja, mačevi, glefe, helebarde, i sve ono što su srpski vitezovi koristili u bojevima, na turnirima, i sve ono što mi danas koristimo na viteškim turnirima", dodaje Radulović.

Ipak sve što je interesantno se ne dešava samo na kopnu. Omiljena aktivnost posetilaca je plovidba, radnim danima u 4h, a subotom i nedeljom u 4 i 6. Zbog specifičnog izgleda, lađu Slavljanu, ste verovatno već primetili na rekama Beograda, a upravo ona ima važnu ulogu u nastanku samog parka.

"Svibor viteški park beogradski, nastao je kada smo sa lađom, drevno-slovenskom, "Slavljana", koji smo napravili na severu Rusije, i njome preplovili osam hiljada kilometara najveće evropske reke, preko sedam mora, do Beograda, to je bilo 2014 godine", kazao je Radulović.

Uz lađu su napravili i pristan, a onda je na obali dunava nastao i beogradski viteški park. Nalazi se na Zemunskom keju preko puta Palate Srbije i otvoren je svakog dana od 10 do 20 časova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()