Namenska industrija pod lupom: UNA je proveravala mogu li se sprečiti tragedije poput one u Leštanima

Imperativ je pronaći način kako da se zaštite radnici i stvoriti im bezbedne uslove

29.04.2024. 20:44
  • Podeli:

Nesreća u fabrici EdePro u Leštanima, kada je poginuo jedan od radnika, poslednji je primer sve češćih tragedija u fabrikama namenske industrije. Istovremeno, to nije prvi put da se u istoj fabrici dešavaju incidenti.

Zbog tog i drugih sličnih slučajeva pitamo - da li je moguće sprečiti sve učestalije nesreće na visokorizičnim radnim mestima?

Pre dva dana je poginuo radnik, a pre tri godine u jakoj eksploziji nastradalo je troje ljudi, dok je 16 radnika povređeno. Tom prilikom oštećena je i kuća porodice Srećković, koja se nalazi nedaleko od fabrike. Geler je oštetio krov i ploču, a veća tragedija je na sreću izbegnuta - seća se Zorica koja je u trenutku detonacije bila kod kuće.

"Najednom je krenuo da pada plafon po meni, bila sam zgranuta, vidim rupu, vidim nebo, ne znam šta se događa. Skočila sam i strčala u hodnik, vidim vrata koja su širom odvaljena i moje kuče koje je na pola hodnika i koje cvili i koje grebe u neku sobu da uđe. Niko od nas ovde u komšiluku, računajući i sebe, neće biti miran dok ta fabrika negde ne ode", kaže za UNU Zorica Srećković.

Krušik u Valjevu, Sloboda u Čačku, Milan Blagojević u Lučanima, EDEpro u Leštanima, Trajal u Kruševcu - niz je sve veći, a posledice, kao u najnovijem slučaju, tragične. Najugroženiji su radnici. Rizik je veliki, a izazov je - svesti ga na minimum.

"Nažalost, jako je teško, odnosno gotovo je nemoguće da vi zaista sprečite da se to ikada više ponovi, prosto materijali su takvi, susptance su takve, procesi su takvi da sa sobom donose određene vrste paljevina tako da, neke reakcije koje završavaju paljevinom možete da predupredite u smislu modernizacije, automatizacije, ugradnjom određenih senzora, javljača i tome slično. Ali suštinski nikada nećete moći da kažete - sada smo postigli ono što smo hteli, nikada se više ovako nešto neće dogoditi", objašnjava vojni analitičar Vlade Radulović.

Nekada splet nesrećnih okolnosti, nekada nedovoljna obučenost, nemarnost, a nekada brzopletost... Imperativ je pronaći način kako da se zaštite radnici i stvoriti im bezbedne uslove.

"Poslodavac mora da ispoštuje sve protokole, mora da donese akte koji su vezani za obezbeđivanje te bezbednosti - to su akt o proceni rizika za svako radno mesta koje ima u okviru svoje firme i pravilnik o zaštiti i bezbednosti na radu. To su akti koje mora da ima svaki poslodavac, posebno poslodavac koji ima više od 10 zaposlenih - ukoliko ga nema, to predstavlja prekršaj za koji on odgovara u nekom postupku dalje", kaže advokat Nikola Panjković.

Iz fabrike EdePro nema odgovora našoj redakciji oko toga šta je tačno bio uzrok tragedije. Poznavaoci prilika kažu da je teren takav da neretko ni istraga ne može jasno da utvrdi kako je do katastrofe došlo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()