Nasilje na mrežama i stvarni svet: Potrebna je ozbiljna promena da bi deca bila zaštićena

'Niko neće dobiti lajk zato što je spasao psa, mačku, pomogao čoveku na ulici. Ali ako neko nekoga psuje, pokušava da osujeti na bilo koji način onda su tu milioni lajkova. E tu su bitni roditelji, nije suština zabraniti već edukovati tu decu'

Autor: Tijana Škodrić
31.10.2022. 20:07
  • Podeli:

Dvojica muškaraca koji su privedeni zbog neovlašćenog fotografisanja dvadesetdvogodišnjeg Mladena Dulića, pušteni su na slobodu nakon kriminalističke obrade. Dulić je izvršio samoubistvo zbog, kako se pretpostavlja, uvredljivih komentara na društvenim mrežama.

Jedan život je izgubljen, pa se stiče utisak da uvek mora da se pređe granica kako bi se skrenula pažnja da je vreme za promene, pre svega Zakona.

Dulić nije prva žrtva, a neće biti ni poslednja – ukoliko ne dođe do sistemskih promena. U vreme kada se vapi za onlajn potvrdom od strane društva, oni koji u tome uspeju, ubrzo vide i tamnu stranu medalje. Kika Đukić, jutjuberka koja ja preminula prošle godine, je od 2019. godine bila na meti zlobnika.

"Naša deca su izgleda zadojena mržom, niko neće dobiti lajk iz razloga što je spasio psa, mačku, pomogao čoveku na ulici. Ali ako neko nekoga psuje, pokušava da osujeti na bilo koji način onda su tu milion lajkova. E tu su bitni roditelji, nije suština zabraniti već edukovati tu decu", kaže za UNU Kikina majka Nataša Đukić.

Dečak iz Niša Aleksa Janković, koji se ubio 2011. u 14. godini zbog vršnjačkog nasilja u školi, juče bi napunio 20 godina. Roditelji dečaka godinama se grčevito bore da nijedno dete više ne doživi istu sudbinu, tražeći usvajanje Aleksinog zakona. U razgovoru sa njegovom mamom, saznali smo da ona više nema snage za medijska gostovanja, jer je izgubila veru da će se sistem ikada promeniti.

"Moja preporuka bi bila da se istog momenta menja zakon, niko nema pravo nikoga da vređa. Kada govorimo o Krivičnom zakonu, on ima nekoliko članova koji se tiču samo zloupotrebe video i audio materijala, tako da imamo pokriven kostur problema. Ali ono što mogu da se složim, jeste da bi trebalo da se definišu i odrede još neka ponašanja i samim tim budu u zakonu", kaže Biljana Kikić Grujić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.

Zakon ne može da štiti decu, podseća Kikić Grujić i dodaje da svaka društvena mreža ima uslove i pravila: 

"Ono što zaista postoji to su uslovi korišćenja koji su vrlo jasno i precizno regulisani. Problem je, zaista veliki problem, to što većina populacije kod nas to prvo ne čita. Ali i oni što pročitaju imaju izbor da li će da poštuju to ili neće, dok se nešto loše ne desi", ističe ona.

A desiće se. Da li bi uživo smeli da izgovore ono što napišu kao komentar? Ljudi kojima je tastatura zamena za hrabrost, moraju da zapamte da je sa druge strane ekrana živa osoba, a ne vreća za udaranje.

Gubitak deteta je nešto najgore u životu i to nešto nenadoknadivo. Izgubili smo i roditelje i braću i sestre, ali gubitak deteta je nešto najteže.

majka kike đukić

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()