Nasleđe Džerija Springera: Kako masovni mediji uništavaju društvo?

Kada čitamo novine, gledamo televiziju, serije i filmove, pitanje je da li možemo da čitamo i "između redova" i da shvatimo skrivene poruke...

Autor: Lena Sladojević
16.11.2022. 20:39
  • Podeli:

Decenijama su gledaoci širom sveta u programu Džerija Springera mogli da gledaju scene nasilja između partnera, silovatelja i žrtvi, razgovore onih koji su počinili incest, a onda se desio zaokret.

Poznati američki voditelj se izvinio i rekao da mu je  žao, jer je upropastio kulturu. Zbog toga smo istraživali na koji način masovni mediji uništavaju društvo.

Sve što smo tada preko satelita mogli da vidimo u američkim tabloidnim medijima, relativno brzo je došlo i kod nas u novine, televizijske programe i emisije.

"To sa Džerijem Springerom je bilo dosta davno – ali je bilo veoma upečatljivo. On je uveo na televiziju jedan model ponašanja koji je bio nezamisliv, a to je da se gledaoci, odnosno učesnici u prostoru potpuno ogole do nepristojnosti, do zaprepašćenosti", kaže TV kritičarka Branislava Džunov za UNU.

Kada čitamo novine, gledamo televiziju, serije i filmove, pitanje je da li možemo da čitamo i "između redova" i da shvatimo skrivene poruke.

"Mediji svakako manipulišu nama, to je očigledno iz svih ovih situacija i događaja koji nas prate, ali ne mislim da gledaoci nisu svesni toga i da su oni odavno naučili da čitaju između redova", smatra Džunov.

Ukoliko mladima mediji isporučuju gotove modele, kakvu omladinu možemo da očekujemo?

"Obično se kaže da mladi ne gledaju televiziju. Ja mislim suprotno, oni neprestano gledaju televiziju i neprestano drže telefone pred sobom i nešto gledaju", kaže Branislava Džunov.

"U Engleskoj je Mardok morao da ugasi svoj najuticajniji tabloid, zato što je britansko društvo rekla ovo je granica koja ne sme da se pređe: 'Vi ste prešli tu granicu i jednostavno ne možete više da postojite'", ističe za UNU novinar Jakša Šćekić i dodaje:

"Takav jedan princip i sistem se Amerikancima obija o glavu. Znači mora ipak da postoji neka vrsta, to ne znači cenzura, ali neki sistem društvene kontrole."

Džeri Springer je bio sinonim za prostotu i povlađivanje najnižim nagonima gledalaca, zato je dobro što je pristojni deo civilizacije na kraju dočekao njegovo izvinjenje.

Međutim, i dalje čeka izvinjenje od hiljada i hiljada onih koji su, kopirajući ga, krenuli istim putem, praveći slične televizijske programe širom sveta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()