"Ne pre 14 godina": UNA pita - šta mislite o inicijativi za zabranu korišćenja mobilnih za decu?

U nacionalnim strategijama nekih zemalja, ističe se da bi zabrana mobilnih telefona kod dece omogućila bolji socijalni razvoj i smanjenje digitalnog nasilja

Autor: Lena Sladojević
14.09.2024. 21:55
  • Podeli:

U najnovijem koraku ka zaštiti mladih, američka i australijska vlada pokrenule su inicijative "Ne pre 14 godina" koje predviđaju zabranu korišćenja mobilnih telefona, odnosno društvenih mreža kod dece mlađe od 14 godina. Mere imaju za cilj da poboljšaju mentalno zdravlje i socijalni razvoj dece, smanje rizik od zavisnosti i zaštite privatnost mladih korisnika. Kakva je kod nas situacija?

Da je problem i kod nas alarmantan, uverili smo se i sami ispred škole. Doslovno svaki tinejdžer koji je prošao pored nas ili je razgovarao, ili je gledao u telefon. I to ne samo tinejdžeri, nego i oni mlađi.

Pitali smo nastavnike šta misle o inicijativi zabrane korišćenja mobilnih za mlađe od 14 godina.
     
„Meni to deluje logično. Društvene mreže su dugo deo naših života, malo je to i teško. Pozdravila bih tu inicijativu da se ako ne zabrani, makar ograniči za neki uzrast minumum do 14 godine“, kaže za UNU članica glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija Katarina Šćepanović.

Iz Prve fondacije za bezbednost dece na internetu za UNU objašnjavaju da takve incijative postoje već nekoliko godina, a da su ih razmatrale i Kina i Holandija.

„Nažalost ništa od toga još uvek nije konkretno sprovedeno. Zvanično deca mlađa od 13 godina i ne bi smela da imaju društvene mreže, ali oni se snalaze i unose lažno godište, pa tako otvaraju profile. Nekada to umesto njih rade roditelji. Zabraniti internet, mobilni telefon i društvene mreže deci je nemoguće. Zato na edukacijama ističemo koliko je važna bezbednost dece na internetu. Dajemo i savete koliko  vremena mogu da provodu, na kojim aplikacijama i sajtovima, ali i koje sve opasnosti vrebaju na internetu“, ističe pedagoškinja i osnivačica Prve fondacije za bezbednost dece na internetu Bojana Stanković.

Kako je navedeno u okviru nacionalne strategije drugih zemalja, odnosno zagovornika inicijative "Ne pre 14 godina" zabrana mobilnih telefona kod dece omogućila bi bolji socijalni razvoj i smanjenje digitalnog nasilja.

Prema istraživanju deca danas u proseku koriste mobilne telefone od šest do osam sati dnevno. Posledice su katastrofalne, prema mišljenju pedijatara, jer direktno utiču na mentalni i fizički razvoj.

Kako naše obe sagovornice smatraju da takve inicijative ne mogu da zažive kod nas, pitali smo i šta je rešenje tog problema?

„Postoje aplikacije preko kojih možete kontrolisati i vreme i vrstu sadržaja kojima deca pristupaju. Čini mi se da je možda najopasnije, a to smo saznali u poslednjih godinu dana da deca imaju pristup ‘deep web-u‘, odnosno ‘dark web-u‘ gde koliko čujem pogotovo od dece - mogu lako da mu pristupe, a na njemu su sadržaji koji su opasni, šokantni, koji bi odrasilma bili zastrašujući“, objašnjava Šćepanović.

Prethodni pokušaji, uključujući i one u EU, propali su zbog žalbi da takve mere ograničavaju onlajn prava maloletnicima, ali treba ozbiljno shvatiti upozorenja doktora da prekomerna upotreba telefona, ne samo kod omladine, nego i kod odraslih doprinosi anksioznosti i depresiji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()