Neki hirurzi imaju po 300 operacija, drugi samo 30: Kako rešiti ovaj nesrazmer?

Prema analizi Ministarstva zdravlja pojedini hirurzi imaju i po 300 operacija godišnje, a drugi po 30

25.02.2023. 10:34
  • Podeli:
bolnica pixabay-63c7fb55ecddf.webp Foto: Pixabay

Kako stimulisati hirurge da operišu više, ali da kvalitet ostane isti, ono je što brine pacijente nakon analiza Ministarstva zdravlja nakon koje se došlo do zaključka da bi hirurge bilo najbolje plaćati po - učinku.

Plaćanje po učinku

Iako je jasno da nije isto operisati krajnike i srce, ipak ova najava koja bi mogla dovesti do situacije da lekari imaju niže plate od medicinskih sestara izazvala je nedoumice kako kod lekara tako i kod pacijenata.

Prema predloženoj ideji o programu bodovanja, lekari bi za jednu operaciju dobijali pet bodova, a za drugu vrstu 15 bodova.

Prema rečima abdominalnog hirurga dr Predraga Savića to je dobra ideja, prenosi RTS.

"Postoje, nažalost, hirurzi koji imaju jednu manju produktivnost, nemaju kako zadovoljavajući broj operacija, tako i vrste operacija. Da ne kažem da su neki ograničeni da izvode najjednostavnije operativne procedure, dok sa druge strane imamo hirurge koji izvode najteže operativne zahvate i to iz dana u dan", kaže Predrag Savić, koji je ujedno i načelnik hirurgije 2 KBC "Dr Dragiša Mišović".

Kardiohirurg dr Petar Vuković kaže da novi pravilnik neće bitno promeniti organizaciju posla u Institutu "Dedinje".

"Svi naši kardiohirurzi su maksimalno opterećeni, pogotovo u ovoj ustanovi, a imamo svega nekoliko ustanova i verujem da je tako svuda. Stalno smo u salama, naš radni dan se završava oko pet, šest, sedam sati. Ako uđete u jednu intervenciju koja traje pet sati i onda se u toj sali uradi još jedna intervencija, ako gledate broj intervencija, on ne mora biti toliko veliki, ali se uradi najbolji i najkvalitetniji mogući posao", navodi dr Petar Vuković, zamenik upravnika Klinike za kardiohirurgiju Institut "Dedinje".

Čeka se Pravilnik Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja do sada je uradilo samo analizu operacija i uočeno je da u toku godine jedan hirurg uradi od 280 do 300 operacija, a njegov kolega između 30 i 40. Ipak, veći je broj lekara koji urade više od 200 hirurških zahvata godišnje.

"To je jako osetljivo pitanje. Tu će država morati vrlo pažljivo da napravi šta je to što jedan hirurg u toku mesečnog rada, koji nivo operacija treba da uradi da bi zaradio osnovnu platu", dodaje dr Savić.

Lekarska komora Srbije, esnafska organizacija koja ima 38.000 lekara, podržava ideju da oni koji svakodnevno, vredno i stručno obavljaju posao budu nagrađeni, a oni koji malo rade budu sankcionisani umanjenjem plate.

Zato su Ministarstvu zdravlja uputili zahtev da ih uključe u izradu novog Pravilnika. U resornom ministrastvu kažu da još nisu došli do toga kako će se vrednovati težina operacija, a sam Pravilnik će najverovatnije biti donesen tek na jesen, nakon čega će konačnu odluku doneti Vlada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()